Sinds 1 januari is eHerkenning verplicht voor btw-aangifte voor alle ondernemers met uitzondering van eenmanszaken. De btw is de laatste belastingsoort waarvoor de fiscus is overgestapt op het omstreden inlogsysteem. Het middel is omstreden omdat gebruikers de commerciële partijen die het aanbieden moeten betalen. Maar een telefoontje naar de fiscus loont soms de moeite zo blijkt.
Van het slot
Dat merkte directeur en eigenaar Laurens Deij van IHT Components uit Rijssen. De directeur probeerde tevergeefs zijn btw-aangifte voor het eerste kwartaal te doen. Hij wilde op de vertrouwde wijze btw aangifte doen naar kwam voor een dichte deur te staan omdat de fiscus het oude portaal per 1 januari heeft gesloten. Deij werd doorverwezen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk, de nieuwe toegangspoort tot de fiscus waarvoor hij eHerkenning nodig heeft, schrijft het FD.
In eerste instantie krijgt de Overijsselse ondernemer nog een bandje te horen als hij de BelastingTelefoon belt waarop te horen is dat hij de aangiftes voortaan via het nieuwe portaal moet doen. Maar dan blijkt de medewerker die hij aan de lijn krijgt in een handomdraai het oude portaal van het slot te kunnen halen. Vervolgens doet Deij alsnog aangifte op de oude vertrouwde manier, zonder eHerkenning.
Coulance
Maar of dat de ondernemer het tweede kwartaal net zo gemakkelijk af zou gaan kon de belastingmedewerker niet vertellen. Fiscaal procesrecht advocaat Vanessa Huygen van Dyck-Jagersma is verbaasd over de toeschietelijkheid van de fiscus. Ze is het eens met de rechtbank Gelderland die in februari nog oordeelde dat de wettelijke basis voor het verplichte gebruik van het systeem ontbreekt.
Er werd al gewaarschuwd bij de introductie van het middel. Staatssecretaris Marnix van Rij ziet af van hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Maar tegelijkertijd stelt hij wel dat er niets mankeert aan wettelijke basis voor eHerkenning. Volgens een woordvoerder van de fiscus kan de dienst coulant optreden wanneer ondernemers opbellen en vertellen dat ze nog geen eHerkenning hebben of problemen ondervinden. Hoe lang dit regime zal worden gehanteerd is onduidelijk en zal volgens de woordvoerder afhangen van het aantal verzoeken dat binnenkomt, aldus het FD.