Na de publicatie van het CPB-onderzoek over belastingen en inkomensverschillen is het zwaarder belasten van inkomen op vermogen gestegen op de politieke agenda. Naast de linkse partijen zijn inmiddels ook de coalitie en het kabinet om. Volgens het CPB betalen mensen met een kleinere beurs procentueel evenveel belasting als de hogere inkomens. De 1% met het hoogste inkomen draagt gemiddeld minder belasting af, concludeert het rapport.
Verdelingseffecten
Dat laatste komt doordat de rijkste Nederlanders een groter deel van hun inkomen uit vermogen halen en dat wordt minder zwaar belast dat werk. Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag is het onderzoek van het CPB heel duidelijk. De verdelingseffecten van het belastingstelsel zijn anders dan de bedoeling is. Ze benadrukte daarbij dat het uitgangspunt van de coalitie is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Staatssecretaris van Fiscaliteit, Marnix van Rij zal binnen twee weken met voorstellen komen over het box 3-gat dat is ontstaan. Door het december-arrest van de Hoge Raad ligt de belastinginning in box 3 niet alleen stil, ook zal het kabinet geld moeten vinden waarmee de belastingbetalers die te veel betaalden gecompenseerd kunnen worden. Het gaat waarschijnlijk om miljarden.
Eerlijkere belastingen
De coalitie wil daarnaast voorbereidingen treffen voor een grondige herziening van het belastingstelsel voor een volgende kabinetsperiode. Daar hoort een hogere belasting voor vermogenden ook bij zoals het er nu naar uitziet. ‘Hoe ingewikkeld ook, het is het voornemen van dit kabinet om belastingwetgeving eerlijker, gelijker en makkelijker te maken. Dan moet je ook naar vermogen kijken’, zei Van Rij vrijdag.
Minister Kaag had ook nog geen concrete voorstellen voor het zwaarder belasten van vermogen maar stelde daar op korte termijn op terug te komen. Het kabinet wacht eerst nog een studie naar vermogensongelijkheid af. De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten is daar momenteel mee bezig en verwacht dit in juli klaar te hebben.
Box 2
Wel werd al eerder duidelijk dat de staatssecretaris niet alleen naar de herziening van box 3 kijkt maar ook nadrukkelijk naar box 2 van de inkomstenbelasting. Daar zit naar schatting €400 miljard aan vermogen in. Van Rij ziet een ‘onevenwichtigheid’ in het belastingstelsel die weer ‘in balans’ moet komen. Een voorbeeld daarvan is de belastingdruk voor een directeur-grootaandeelhouder in box 2. Deze is gedaald van 45% naar 37%.