De linkse oppositiepartijen GroenLinks en Partij van de Arbeid willen ‘belastingontwijking’ via box 2 tegengaan. De twee partijen komen daarom met een initiatiefwet om ervoor te zorgen dat directeur-grootaandeelhouders, advocaten en accountants box 2 niet meer kunnen gebruiken om hun geld te ‘verstoppen’. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver gaat het om de ‘grootste schande’ binnen het belastingstelsel.
Box 2 en BOR
De oppositiepartijen hebben het gemunt op de regeling waardoor ondernemers zichzelf een laag salaris kunnen uitbetalen en vervolgens over de rest van hun inkomen minder belasting betalen in box 2. Ook zou de mogelijkheid voor aandeelhouders om te lenen van hun eigen bedrijf moeten worden beperkt. Op die manier kan men namelijk de inkomstenbelasting kunstmatig laag houden, menen de partijen.
Er moet daarnaast een beperking komen op de BOR-regeling, waarmee mensen die een bedrijf erven een vrijstelling kunnen krijgen van erg- en schenkbelasting. De initiatieven van GroenLink en de Partij van de Arbeid zouden jaarlijks circa €750 miljoen moeten gaan opleveren, schrijft het FD.
400.000 belastingplichtigen
Iedereen met een belang van minimaal 5% in een bedrijf kan gebruik maken van box 2. Inkomen uit dat belang, zoals bijvoorbeeld dividend wordt tegen een relatief laag tarief belast. Vooral directeur-grootaandeelhouders maken gebruik van box 2. Maar daarnaast ook partners bij accountants-, advocaten- en advieskantoren. Het ministerie van Financiën becijferde eerder dat het om zo’n 400.000 belastingplichtigen zou gaan met een totaal vermogen van €400 miljard.
‘Nederland is rijk genoeg om de klappen van de corona- en Oekraïnecrisis op te vangen, als we de kosten naar draagkracht verdelen. En dus streven we naar een eerlijk belastingsysteem’, aldus Klaver. In Nederland wordt vermogen relatief weinig belast tegenover arbeid. De afgelopen 20 jaar is de belasting op kapitaal gedaald terwijl de lasten op arbeid zijn gestegen. De twee linkse partijen zijn bang dat de verschillen tussen rijk en arm alleen maar groter zullen worden de komende jaren.
Box 3
Dat laatste heeft onder meer te maken met de derde box van de inkomstenbelasting, oftewel de vermogensrendementsheffing. De ‘pretbox’ moet op de schop, na het arrest van de Hoge Raad aan het einde van vorig jaar. Sinds die uitspraak dreigt een miljardenstrop voor het kabinet over de afgelopen en komende jaren. De heffing in de derde box ligt immers stil. Het kabinet is bovendien van plan om de tegenvaller op te vangen binnen de vermogenbelasting. Het gat mag ook wat betreft coalitiepartij D66 niet opgevangen worden door werkenden, aldus het FD.