De vermogensrendementsheffing heeft de fiscus al een hoop bezwaarschriften opgeleverd. Na het arrest van de Hoge Raad van afgelopen vrijdag komen daar nog veel meer bij. De Hoge oordeelde dat de gehate spaartaks op de fictieve rendementen in strijd is met de wet en nog belangrijker dat de belastingplichtigen het teveel betaalde geld terug moeten krijgen.
Hervorming spaartaks
De uitspraak betekent dat de fiscus tienduizenden aangiftes van bezwaarmakers in 2017 en 2018 opnieuw moet bekijken. Slecht nieuws voor de dienst die nu al het tandvlees loopt. Maar het zou zomaar eens nog slechter kunnen uitpakken voor de fiscus. De kans is groot dat ook latere jaren opnieuw beoordeeld zullen moeten worden.
Fiscalisten raden klanten in ieder geval aan de komende jaren zo veel mogelijk bezwaar aan te tekenen. Een nieuwe kluif voor de overbelaste dienst die nog bezig is met het herstel van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Plannen om te hervormen staan in het coalitieakkoord voor 2025 in de agenda. Het de vraag of het nog zo lang kan wachten.
Grote gevolgen
Volgens het arrest van de Hoge Raad is de huidige heffing in strijd met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod. De vermogende belastingbetalers die over de jaren 2017 en 2019 bezwaar maakten tegen de fictieve rendementen zijn ongeveer met 60.000. Hoe men gaat vaststellen wat het werkelijk behaalde rendement van de individuele belastingbetalers was over de jaren kan het ministerie van Financiën nog niet zeggen. De gevolgen voor de niet-bezwaarmakers en voor de aangiften van de opvolgende jaren is eveneens onduidelijk.
‘Geweldig nieuws, een fiscaal kerstcadeau voor tienduizenden belastingplichtigen’, reageert Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers. De Bond neemt echter geen genoegen met de herziening van de 60.000 aangiftes. ‘Van de drie miljoen belastingplichtigen in box 3 heeft 1,3 miljoen alleen maar spaargeld’, zegt belastingadviseur Cor Overduin van Grant Thornton die de Bond al jaren bijstaat. ‘Deze procedure is voor al deze mensen van belang.’
Europees recht
Als alle bezwaren toegewezen worden, zou dat een forse kostenpost voor de schatkist betekenen. Overduin berekende eerder dat dit voor alleen 2017 al circa €218 miljoen gaat kosten. De Hoge Raad oordeelde overigens al eerder dat de vermogensrendementsheffing in strijd is met Europees recht. Toen werd echter niet gesteld dat de te veel betaalde belasting terugbetaald moest worden.
Het balletje werd steeds bij de politiek neergelegd. Omdat de hervorming nu tot zeker 2025 zal duren kiezen de rechters er nu wel voor deze consequentie. Daarmee volgen zij het advies van de advocaat-generaal van begin november, aldus het FD.