Het is geen geheim dat Brussel een einde wil maken aan belastingontwijking via zogenaamde brievenbusfirma’s. De Europese Commissie komt daarom vandaag met een nieuw wetsvoorstel om de belastingvoordelen voor de firma’s te beperken. Dat kan zomaar eens grote gevolgen hebben voor de maatschappijen in Nederland.
5,5 keer het bbp
Nederland is nog steeds in trek voor bedrijven en criminelen omdat men hier gemakkelijk geld kan verhullen via de brievenbusmaatschappijen. Ons land telde in 2019 nog zo’n 12.400 brievenbusfirma’s, met een waarde van 4500 miljard euro. Dat is 5,5 keer het bruto binnenlands product. Het levert de schatkist niets op en ze zorgen ook niet voor extra banen.
Volgens Tax Justice Network missen andere landen zeker 10 miljard euro aan belastinginkomsten vanwege het verhulde vermogen in Nederland. Nederland is overigens niet het enige land. Luxemburg is ook een notoir doorstroomland, zo kwam naar voren uit de zogeheten Luxleaks in 2014. Arnold Merkies van Tax Justice Nederland is dan ook blij met het nieuwe wetsvoorstel.
Administratieve verplichtingen
Merkies merkt op dat in het regeerakkoord staat dat het nieuwe kabinet de intentie heeft om belastingontwijking aan te pakken. Maar hoe precies staat er niet in. Hij hoopt dan ook dat er snel een plan van aanpak komt. Volgens Paul Tang, voorzitter van de Belastingcommissie van het Europees Parlement, is het tijd voor een grote schoonmaak. Nederland trekt namelijk criminaliteit aan en benadeelt buurlanden op grote schaal.
Het wetsvoorstel moet er dan ook voor gaan zorgen dat de firma’s worden opgespoord. Dan kan mede door een toename in administratieve verplichtingen. Zo moeten ze inzicht geven in hun economische activiteiten en belastingaangifte. Er stroomt enkel geld door de maatschappijen heen. Er zijn dus weinig daadwerkelijke economische activiteiten. Als zij geen dergelijke activiteit kunnen aantonen verdwijnen de belastingvoordelen.
Stemming
Lidstaten krijgen met het nieuwe voorstel ook toegang tot alle informatie over de brievenbusmaatschappijen. Op die manier kunnen de Europese landen ook zelf belasting heffen op de geldstromen. Behalve dat het criminaliteit tegengaat zou dat de overheden potentieel miljarden kunnen opleveren. Alle lidstaten zullen voor moeten stemmen voordat het wetsvoorstel wordt aangenomen, aldus NOS.
Dan zouden de nieuwe regels begin 2024 van kracht worden. Nederland zal volgens Tang niet dwars liggen. En ook als andere landen dwarsliggen, verwacht het parlement niet dat de plannen van tafel gaan: “Uiteindelijk is het niet de vraag of het er komt, maar in welke vorm het komt.”