De vertrekboete met terugwerkende kracht is terug. De zogenaamde Spoedwet conditionele eindafrekening dividendbelasting wordt ook wel de exitheffing genoemd en moet voorkomen dat multinationals Nederland verlaten zonder dat er met de Belastingdienst wordt afgerekend. De aanleiding voor initiatiefnemer GroenLinks was destijds het vertrek van Unilever naar het Verenigd Koninkrijk.
Onzekerheid
Toenmalig Kamerlid Bart Snels diende het voorstel vorig jaar zomer in. Om ervoor te zorgen dat de aandeelhouders van Unilever hun belastingaanslag niet zouden ontlopen. Daarom kon volgens het voorstel de eindafrekening met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Snels legde het Kamerlidmaatschap afgelopen oktober neer.
Ten tijde van zijn vertrek haalde hij de terugwerkende kracht uit zijn voorstel. De behandeling van zijn spoedwet wilde immers niet vlotten. Daarnaast zou het niet netjes zijn om de aandeelhouders van Unilever nog langer in onzekerheid te laten zitten.
Vertrek Shell
Nu zitten de aandeelhouders van Shell met dezelfde onzekerheid. Direct nadat het concern zijn vertrek naar het VK bekendmaakte, nam GroenLinks de terugwerkende kracht opnieuw op in het wetsvoorstel dat inmiddels is overgenomen door Kamerlid Tom van der Lee. Ditmaal moet de eindafrekening ingaan vanaf maandag 15 november 2021. Toevalligerwijs de dag van Shells aankondiging. De aandeelhouders van Unilever kunnen dus opgelucht ademhalen.
Van der Lee wilde een spoeddebat over de exitheffing. Zodat de Shell-aandeelhouders zouden weten of er een eindafrekening zou volgen. Maar dat verzoek werd afgewezen. De aandeelhouders van het olie- en gasconcern zullen dus voorlopig nog met samengeknepen billen zitten, aldus het FD.
Meer lezen over dit onderwerp bezoek dan onze online kennisbank, Nextens Naslag.