Voor werknemers van start-ups moesten soepelere belastingregels de optiepakketten aantrekkelijker maken. Echter trekt Vijlbrief dit wetsvoorstel in, onder andere doordat grote bedrijven hier ook gebruik van zouden kunnen maken.
Van de baan
De optieregeling die per 1 januari in zou gaan voor werknemers van start-ups en scale-ups is voorlopig van de baan. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft dit besloten.
De regeling houdt in dat startende bedrijven loon in aandelenopties kunnen betalen, zonder dat de werknemers van het bedrijf veel belasting moeten afdragen als zij die aandelen omzetten. Doel is een beter vestigingsklimaat voor start-ups en scale-ups in Nederland. Nu vertrekt veel startend talent naar buitenlandse concurrenten met gunstige optiepakketten.
Omdat werknemers van start-ups belasting over hun opties niet kunnen betalen als zij deze omzetten in aandelen en omdat die aandelen niet direct verhandelbaar zijn, zouden zij hun opties niet uitoefenen. Een alternatief hiervoor is een lening afsluiten. Het probleem daarvan is dat start-ups vaak mislukken en dan is al het geld weg. Het wetsvoorstel van Vijlbrief zou regelen dat belasting pas wordt betaald als de aandelen te verkopen zijn, aldus het FD.
Wie hebben er profijt van?
Het gevaar is dat het belastinguitstel gebruikt zou kunnen worden door grote bedrijven waarvoor het niet bedoeld is. Vijlbrief en de SP zien dit beide in. In het verleden maakte Adyen hier gebruik van en nu ook Coolblue. ‘Het instrument is bedoeld voor start-ups en scale -ups’.
Het wetsvoorstel zou aangepast kunnen worden door een plafond in te stellen. Alkaya, SP-Kamerlid, wil dat het alleen geldt voor organisaties met minder dan honderd werknemers. Vijlbrief zat te denken aan maximaal 250 werknemers of aan een omzetplafond. Hiervoor moet hij wel ‘even langs Brussel’.
Daarnaast waarschuwt de Belastingdienst dat het een complexe regeling is, dat mogelijk moeilijk te handhaven is en ook extra mankracht vergt. Dit was voor Groenlinks onder andere een reden om het wetsvoorstel van Vijlbrief niet te steunen, zegt het FD.
Belangrijke maatregel
De ingangsdatum van 1 januari gaat men niet redden. Vijlbrief hoopt ‘voor carnaval’ met een aangepaste versie van het wetsvoorstel te kunnen komen. Zodra er groen licht komt vanuit Brussel gaat VNO NCW ervan uit dat het voorstel alsnog in stemming komt. ‘Het is een belangrijke maatregel ter ondersteuning van start-ups in Nederland. En wij proeven brede steun daarvoor in de Kamer’.