Het is rond. Er komt een wereldwijd minimumwinstbelastingtarief van 15 procent voor grote multinationals in landen waar zij actief zijn. Afgelopen vrijdag werd onder leiding van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) het akkoord bereikt. De gesprekken werden gevoerd tussen de 140 aangesloten landen.
Drempels
Kenia, Nigeria, Pakistan en Sri Lanka zetten geen handtekening onder het akkoord. Echter is dat volgens experts enkel een kwestie van tijd. De werelddeal moet ervoor zorgen dat de grote bedrijven belasting gaan betalen in alle landen waar ze diensten op producten aanbieden. De multinationals moeten minstens €20 miljard omzet draaien met een winstmarge van 10 procent. In het gepresenteerde plan zullen de bedrijven voor ongeveer een kwart van de winst belast worden in de landen waar ze actief zijn.
Het minimumtarief winstbelasting van 15% zal gelden voor bedrijven met een omzet van €750 miljoen of meer. Daarbij mogen landen straks extra heffen als een multinational in een ander land onder dat minimumtarief is gebleven. Nu mag dat niet.
Kritiek
Overigens is niet iedereen even blij met de ‘historische deal’. Critici waaronder Oxfam Novib benadrukken dat belastingparadijzen niet tot de verleden tijd behoren. Nog altijd kan een bedrijf als Amazon er door middel van ingewikkelde constructies en vrijstellingen makkelijk vanaf komen, zegt de NGO.
Tax Justice Network (TJN) is eveneens sceptisch en zou graag zien dat er verder onderhandeld wordt over het belastingplan. “Dit was een historische kans, maar de OESO is er niet in geslaagd om ook maar in de buurt te komen van de oorspronkelijke ambitie.” TJN stelt dat het plan op tafel slechts 100 multinationals zal raken omdat de omzetdrempels te hoog liggen. De 100 grootste kunnen alsnog winsten verschuiven en de dans ontspringen.
Internationaal verdrag
De komende maanden wordt het plan vastgelegd in een internationaal verdrag. Wel is het nog even spannend of het verdrag door de Amerikaanse Senaat zal komen. Vooral de Republieken stribbelen tegen. Europarlementariër voor de PvdA, Paul Tang zegt alle vertrouwen te hebben dat het president Biden zal lukken.
Opvallend was dat belastingparadijs Ierland besloot toch akkoord te gaan met het plan voor de minimale winstbelasting. Het land kent momenteel nog een winstbelastingtarief van 12,5 procent. Daarmee heeft het Ierland grote techbedrijven als Google en Facebook aangetrokken. Het streven is om het minimumtarief vanaf 2023 in werking te laten treden, aldus NOS.