Het Belastingplan 2022 maakt ons belastingstelsel toch weer iets complexer. Daarmee maakt het demissionaire kabinet het opnieuw ingewikkelder voor burger en bedrijf om hun belastingverplichtingen na te komen. Daarnaast krijgt de Belastingdienst een extra schep op een al behoorlijk vol bord.
Complexiteit
De Raad van State is niet te spreken over de toenemende complexiteit. Het adviesorgaan bekeek het hele pakket dat het kabinet op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer stuurde, en is kritisch. Het pakket maakt het gehele stelsel niet alleen ingewikkelder maar de Raad twijfelt ook over de noodzaak van de voorstellen.
De Raad spreekt zich ondanks de beleidsarme Prinsjesdag dus kritisch uit over het pakket van het demissionaire kabinet. Net als vorig jaar geeft het adviesorgaan onvoldoendes. Wel met de aantekening dat demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) een herkansing krijgt, schrijft het FD.
Op één hoop
Bij de onvoldoendes luidt het advies als volgt: ‘het voorstel niet bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal indienen, tenzij het is aangepast’. De Kamer zal moeten beoordelen of het kabinet iets heeft gedaan met de bezwaren van de Raad. Maar het kan ook zijn dat de Kamer de bezwaren niet deelt met het adviesorgaan.
Vijlbrief heeft voor een deel geluisterd naar de kritiek. Ontzettend uiteenlopende voorstellen worden op één hoop gegooid onder de noemer “Wetsvoorstel overige fiscale maatregelen”. De D66’er heeft een aanpassing met betrekking tot aandelenopties uit het voorstel gehaald en er een apart voorstel van gemaakt.
Vragen om problemen
Maar daarmee blijft de inhoudelijke kritiek van de Raad van State overeind. Wat de toegevoegde waarde is van de aanpassing van de belastingregels voor werknemers die een deel van hun loon in de vorm van aandelenopties krijgen blijft nog steeds te vraag. Die kritiek was al te horen tijdens de consultatie voor het voorstel.
Met dit nieuwe voorstel mogen werknemers kiezen wanneer ze met de Belastingdienst afrekenen. Dat kan op het moment dat ze de opties krijgen of op het moment dat ze de aandelen verzilveren. Dat is volgens zowel de Raad van State als de fiscus vragen om problemen.
Eigenwoningregeling
De voorstellen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek krijgen evenmin steun vanuit de Raad. Met de voorgestelde aanpassingen wordt de fiscale behandeling van de eigen woning wederom complexer. En dat terwijl al eerder werd geconstateerd dat de regeling zo gecompliceerd is dat belastingplichtigen vaak de hulp van deskundigen moeten inschakelen.
Het is voor woningbezitter die verhuizen, in het buitenland verblijven of een relatie beëindigen lastig om te bepalen welke gevolgen dat heeft. ‘Dit is een ongewenste situatie met betrekking tot deze voor veel belastingplichtigen zeer belangrijke regeling’, aldus de Raad. De voorgestelde aanpassingen maken het er niet beter op stelt ook de fiscus. In de uitvoeringstoets schrijft de dienst: ‘De eigenwoningregeling is complex, en met de beoogde wijzigingen wordt de regeling niet minder complex.’ Vijlbrief schrijft in zijn reactie op de Raad van State dat de voorgestelde maatregelen slechts een beperkte invloed hebben op de complexiteit van de regeling, aldus het FD.
Vanmiddag vanaf 16:00 uur praten onze vakspecialisten je bij over de laatste fiscale plannen en maatregelen en de gevolgen hiervan. De fiscale talkshow van Nederland is gratis online bij te wonen.