Vandaag gaan we Rosalinde van Putt ontmoeten, zij is Beleidsadviseur bij het Ministerie van Financiën (spreekt en schrijft hier en bij Studio Nextens echter op persoonlijke titel). Rosalinde is één van onze tafelgasten bij Studio Nextens, dat plaatsvindt op 22 september. De dag na Prinsjesdag. Samen met een aantal andere experts worden bij Studio Nextens de actualiteiten besproken met betrekking tot het Belastingplan 2022. We bespreken daarom Rosalinde’s verwachtingen en wensen voor de inhoud van het Prinsjesdag-koffertje. Ben jij benieuwd naar de vlog met Rosalinde, waar zij dit ook bespreekt? Klik dan even op de video hieronder!
Rosalinde, welkom. Wat fijn dat je er bent. We gaan het vandaag hebben over jouw verwachtingen met betrekking tot Prinsjesdag. Eerst ben ik heel erg benieuwd wie jij precies bent!
“Ik ben Rosalinde van Putt! Gelukkig ben ik meer dan mijn werk. Normaal ben ik ook creatief, betrokken en een enthousiast mens, maar ik ben hier bij jou omdat ik al zo’n 9 jaar werkzaam ben op en rond het raakvlak van de sociale zekerheid en de fiscaliteit. De laatste drie jaar werk ik als Beleidsadviseur bij het Ministerie van Financiën, dat doe ik namens de Belastingdienst. Ook ben ik een trots ambtenaar, dat rijmt misschien niet altijd met het imago van de Rijksoverheid de laatste tijd, maar dat is wie ik ben.”
Je bent natuurlijk ook te gast bij Studio Nextens en daarom ben ik ook benieuwd wat jij verwacht dat er dit jaar in het koffertje zit?
“Ja ik verwacht in ieder geval een begroting en een miljoenennota, natuurlijk. Mooi aangekondigd door onze Minister. Helaas verwacht ik ook dat Corona daar wel weer in zal weerklinken. Normaal gesproken moet ik erg voorzichtig zijn om geen spoilers weg te geven wat er in dat Koffertje zit. Maar dit jaar heeft Staatssecretaris Vijlbrief gelukkig al een vooraankondiging gedaan in een Kamerbrief, op 25 juni 2021, voor de mensen die het nog even willen opzoeken. Dus ik weet al een beetje wat erin zit. Het is niet super spannend. Dat mag ook wel eens een keertje na jaren overvolle pakketten. Dat het niet spannend is, is ook weer niet zo heel gek tegen de achtergrond van een demissionair kabinet.”
Meld je aan voor Studio Nextens!
Oké, wat zie jij graag in het koffertje zitten?
“Ja, wat zou ik willen eigenlijk he? Dat is wel een verschil tussen de korte en de lange termijn. Mijn lange termijn wens is best wel een vaktechnische droom, die voldoet niet aan die vooraankondiging die ik al heb gezien. Op de korte termijn weet ik wel zeker dat er ook onderdelen van de beleidsvorming opgenomen gaan worden in de bekendmaking van het pakket. Dat is in lijn met wat de Minister President al een keer eerder heeft gezegd over actieve openbaarmaking. Dan gaan jullie een keertje zien wat de keuzes en dilemma’s zijn, die voorafgaan aan de wettekst die je dan ziet. Dat is waar ik mij veel mee bezig hou, dus dat vind ik erg leuk. Ik hoop dan ook dat daar een goed inzicht in komt.”
Wat zou je willen voor de lange termijn?
“De lange termijn vraagt om visie. Een hervorming zou erg mooi zijn en dat klinkt echt als een utopie, maar het zou toch mooi zijn als we daar wel mee aan de slag gaan. We moeten die stip op de horizon zetten. Ook al is het over tien jaar of nog wat langer, als we er maar wel naartoe werken. De laatste jaren zie je veel korte termijn denken, dingen oplossen in het nu. Natuurlijk erg waardevol, maar met al dat werk wat we daarvoor moeten verzetten kom je wel steeds verder van die utopie en die hervorming vandaan. Dus ik hoop dat dat nog eens een keertje gaat komen.ˮ
Dromen voor de toekomst
Een nieuw kabinet zal laten zien hoe de middellange – en lange termijn wordt ingekleed voor de fiscaliteit. Ik had voor mijn lange termijn wens (namelijk een complexiteitsreducerende fiscale hervorming) de noodzakelijke visie al even belicht. Leo Stevens is zelfs in een van zijn recente artikelen nog erg kritisch op de huidige werkelijkheid. Die werkelijkheid wordt gevormd door incidenten, situaties en wensen waarin de wet niet voldoende voorziet. Vaak ook terechte opmerkingen, begrijp mij niet verkeerd. Maar helaas geldt daarbij vaak wel de (actuele maatschappelijke) wet van de meeste aandacht en niet per se die van proportionaliteit. Is de prijs voor de kortetermijnoplossing het waard, als je het stelsel complexer maakt en misschien afsnoept van de ruimte om het stelsel in de toekomst eenvoudiger te maken?
Er moet eerst maar eens een schets van een hervorming en toekomstvisie zijn voordat er overtuigd kan worden om in te zetten op die toekomst. Hoeveel mensen het ook wensen, het blijft een lastige taak. Maar de staatssecretaris die het moment vindt daar invulling aan te geven heeft steun van vele fiscalisten.