Ondanks een versoepeling van de NOW-controle zijn nog niet alle problemen opgelost. Het controleprotocol geeft nog steeds niet overal antwoord op, maar is wel verbeterd zeggen de accountants.
Verbetering
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakte op dinsdag bekend dat de NOW-controle gemakkelijker is gemaakt, omdat er kritische geluiden uit de accountancysector klonken. Ondanks dat er wel verbetering is, kunnen zij nog steeds niet beoordelen of de subsidie rechtmatig was. De accountants waarschuwen daarvoor omdat betrokken bedrijven dan alsnog de subsidie moeten terugbetalen, aldus het FD.
Tijdnood 3.0
In de periode van maart tot en met mei 2020 vroegen bijna 140.000 bedrijven de loonsteun (NOW1) aan, zodat zij geen personeel hoefde te ontslaan en konden blijven bestaan. Dit is in totaal acht miljard euro. Bedrijven moeten achteraf aantonen hoe hoog hun omzet verlies was. De staatssteun is namelijk als voorschot uitgekeerd. Soms hebben bedrijven hulp nodig van een accountant. Het achteraf aantonen is een vereiste om definitief in aanmerking te komen voor NOW1.
De beroepsorganisatie van accountants NBA en de SZW zijn overeengekomen om accountants tegemoet te komen. Bedrijven en accountants krijgen meer tijd om alle zaken op orde te maken. ‘We zijn blij dat onze eerdere oproep gehoor heeft gekregen bij de minister’, zegt Agnes Koops hoofd van de controlepraktijk van PwC. Rob Bergmans, hoofd van de controlepraktijk van Deloitte zegt: ‘Dat helpt wel, want we krijgen onder meer extra tijd’.
Niet helemaal tevreden
Koops is nog wel kritisch: ‘We hebben de opdracht gekregen om de aanvragen te beoordelen, maar we hebben niet alle middelen gekregen om goed te kunnen besluiten. Daar komt het nog steeds op neer’. Ze zijn nog niet helemaal tevreden. ‘Er blijft ook nu nog sprake van onuitgewerkte regelgeving’, zegt Bergmans.
Wel hebben de accountants begrip voor de situatie, want zij begrijpen dat de steunmaatregel tijdens de coronacrisis tot stand is gekomen, waarbij snelheid de belangrijke factor was. Bergmans en Koops vinden dat de overheid daarom wel een stapje naar voren moet doen tijdens dit soort moeilijke situaties. Koops zegt ook: ‘Daar doen we een beroep op de overheid om meer maatwerk toe te passen. Maar daar geeft de overheid dus niet thuis en dat is jammer’. Beide accountants waarschuwen dat wanneer er geen oplossing komt, de betrokken bedrijven toch terug moeten betalen, aldus het FD.