Nieuwe wereldwijde belastingafspraken zijn dichtbij maar nog geen feit. Er zijn nog wat hindernissen om te overwinnen. Vandaag en morgen praten de ministers van financiën van de G20 landen in Venetië over het bereikte akkoord en de vervolgstappen. De olifant in de kamer is een Europese digitaks. Zet de Europese Commissie deze door en botst dit niet met het prille akkoord?
Gevoelig punt
Eurocommissaris voor handel Vladis Dombrovskis liet afgelopen dinsdag nog weten dat het werk aan de zogenaamde digitaks doorgaat. De taks moet ervoor zorgen dat de grote internetbedrijven ook winstbelasting gaan betalen in de landen waar ze hun omzet behalen. Dat klinkt bekend maar volgens de Dombrovskis is de taks niet in strijd met het bereikte belastingakkoord van een week geleden.
De digitale heffing is wel een gevoelig puntje voor de ministers in Venetië waar ook demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra aanschuift. De Verenigde Staten is niet blij met de digitaksen omdat de belasting vooral gericht is op Amerikaanse technologiebedrijven. Met name Amazon, Google en Facebook.
Hakken in het zand
Individuele landen als Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben al een dergelijke digitaks ingevoerd. Het argument is duidelijk: de landen zijn een belangrijke afzetmarkt voor de big-tech maar de staatskas profiteert daar onvoldoende van. De ondertekende overeenkomst moet een herverdeling van een deel van de winstbelasting van die multinationals gaan regelen maar er moet daarmee ook een eind komen aan de ieder-voor-zich heffingen.
Die laatste afspraak is problematisch voor de Europese Commissie. De opbrengsten van de Europese digitale belasting moeten de leningen aflossen die de Commissie is aangegaan voor het coronaherstelfonds. De VS voert de druk op om de digitaks in de prullebak te gooien maar de Commissie zet de hakken in het zand.
Zwaar overdreven
Hoogleraar winstbelasting en bedrijfsfinanciering aan Tilburg University, Daniël Smit zegt dat het technisch mogelijk is maar politiek gezien vreemd is. ‘De Oeso-afspraken gaan over zuivere winstbelasting, terwijl de Europese heffing een heel andere grondslag kan krijgen’, legt hij uit. ‘Dat weten we nog niet. Maar bedrijven zullen het sowieso als een dubbele heffing ervaren.’
Politiek gezien zit de verbazing in het het feit dat de Oeso-overeenkomst juist is bedoeld om van de digitaksen af te komen. Welke grondslag de Commissie gaat voorstellen is onduidelijk maar er zijn geluiden over een heffing van 0,3% over onlineverkopen bij een omzet vanaf €50 miljoen. ‘Dat valt duidelijk niet binnen het raamwerk van de Oeso’, stelt PvdA-Europarlementariër Paul Tang.
Tang noemt de opstelling van de Amerikanen zwaar overdreven. Die grondslag zou 9000 bedrijven raken en is daarom niet anti-Amerikaans te noemen. Daarbij gaat het om een beoogde belastingopbrengst van €5 miljard. Een bescheiden bedrag, aldus Tang. De druk is volgens hem meer voor binnenlands gebruik, aldus het FD.