Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) ziet de grote problemen op de Nederlandse woningmarkt. Volgens de in Parijs gevestigde denktank is er van alles mis in het huidige landschap. Dat schrijft de organisatie in zijn tweejaarlijkse rapport over de Nederlandse economie.
Huur versus koop
Huiseigenaren hebben veel fiscale voordelen die huurders niet hebben en woningen moeten toegankelijker worden voor lage en middeninkomens. Daarom zou de inkomensgrens voor sociale huur omlaag moeten worden gebracht. Zodat alleen mensen die het echt nodig hebben gebruik kunnen maken van die huurwoningen, schrijft NOS.
Ongeveer de helft van alle Nederlandse huishoudens voldoet momenteel namelijk aan die inkomensgrens. Daarbij heeft Nederland in vergelijking met andere Westerse landen de meeste sociale huurwoningen van iedereen. De vervolgstap zou zijn om het aantal sociale huurwoningen te verlagen en de vrije markt daarmee te verhogen. Dit zorgt voor hogere huurprijzen maar zo komt er meer geld vrij voor de bouw van nieuwe woningen.
Belastingen
De meer betalende huurders zouden via een belastinghervorming gecompenseerd moeten worden. Met als uiteindelijke uitkomst dat huren vanwege het ruimere aanbod aantrekkelijker wordt. Aan de andere kant moeten huizenbezitters weer meer belasting gaan betalen over hun bezit. Dat geluid was al eerder te horen uit de hoek van het IMF en De Nederlandsche Bank.
Het eigen woning bezit zou net als andere investeringen belast moeten worden. En daarnaast zouden woningbeleggers moeten gaan betalen over hun huurinkomsten, wat nu niet het geval is.
Averechts beleid
Over het huidige Nederlandse beleid om starters aan een koopwoning te helpen is de Oeso niet te spreken. Het schrappen van de overdrachtsbelasting leidt alleen tot hogere huizenprijzen. De hogere schulden die daar tegenover staan zijn problematisch en maken eigenaren kwetsbaar. Het plan om gemeenten in woningen te laten beleggen krijgt geen steun uit Parijs. Nederland heeft juist relatief weinig woningen in handen van particuliere beleggers blijkt uit de cijfers.
Behalve de zorgen over de Nederlandse woningmarkt spreekt de Oeso zich in het rapport ook uit over de verschillen en ongelijkheid op de Nederlandse arbeidsmarkt. De verschillen tussen vaste medewerkers en flexwerkers moeten worden verkleint. Werkenden die hetzelfde werk doen, zouden dat onder dezelfde voorwaarden moeten doen. Ondanks het snelle herstel van de economie na de pandemie, is het van belang dat Nederland structureel gaat hervormen voor de toekomst, aldus NOS.