De economie trekt dankzij de versoepelingen aan, zelfs zonder Haags herstelplan. Toch blijft ervrees voor een golf aan schuldhulpaanvragen.
Recessie
Enkele maanden geleden werd er nog een recessie voorspeld door de effecten van corona. Nu heerst er optimisme onder economen. De economie trekt dankzij de versoepelingen weer aan en volgens De Nederlandsche Bank (DNB) vallen de cijfers mee. De bank zegt zelfs dat Nederland er onder de Westerse economieën best goed voor staat. Volgens DNB deed de economie er bij de bankencrisis 6,5 jaar over om te herstellen, maar zitten we nu al bijna op het niveau van 2019.
Rustig afgebouwd
Consumenten geven meer uit en de internationale handel en investeringen zijn al langer op tempo. Ook daalt de werkloosheid en zijn het aantal faillissementen tijdens de coronacrisis beperkt gebleven, zo schrijft De Telegraaf. Economen van de Rabobank zeggen dat vooral de steun van de overheid ervoor heeft gezorgd dat de gevolgen beperkt zijn. Dat roept de vraag op of het herstelpakket, waar veel over gesproken wordt in de formatie, wel nodig is. Volgens DNB en de Rabo-economen hoeven de steunpakketten alleen maar rustig afgebouwd te worden om de economie te herstellen. Wel zeggen de economen dat dit een prima moment is om een aantal andere grote zaken zoals klimaatbeleid, woningtekort, flexwerk en arbeidszekerheid aan te pakken.
Schulden
Niet iedereen is even positief over de toekomst. Veel ondernemers maken zich zorgen over de schulden die zij tijdens de crisis hebben opgebouwd en de achterstallige belastingen. Schuldhulpverlener de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) vreest een golf aan aanvragen van ondernemers die door de coronacrisis grote schulden hebben opgebouwd waar zij niet meer uitkomen. De NVVK vraagt de overheid niet te bezuinigen op het sociale domein om de financiën na corona weer op orde te krijgen, zoals na de kredietcrisis wel gebeurde.