Uit onderzoek van DNB blijkt dat het aantal MKB met een negatief vermogen door de coronacrisis slechts beperkt is toegenomen.
Geldnood
Het aantal bedrijven in geldnood is met 3700 toegenomen en omvat in totaal ongeveer 2% van alle bedrijven In Nederland. ‘Deze relatief kleine toename voor het mkb als geheel, past in het beeld van de beperkte toename van het aantal faillissementen en bedrijfsopheffingen in Nederland tot midden 2021’, schrijft DNB in de analyse.
Coronaschulden
Volgens DNB zijn de problemen niet gelijk verdeeld tussen sectoren. Waar de schade voor het algehele MKB meevalt, vallen er rake klappen in de reisbranche en horeca. Volgens DNB heeft de overheidssteun de schade beperkt en was vooral de horeca zonder nog zwaarder getroffen. Volgens het FD zijn deze cijfers relevant voor de discussie over coronaschulden. Samen hebben alle bedrijven die uitstel van belastingbetaling hebben aangevraagd een schuld bij de staat van € 16 miljard. Het kabinet wil dat de schulden terugbetaald worden, behalve als het om levensvatbare bedrijven gaat die door de schulden dreigen om te vallen. Met private schuldeisers zal dan getracht worden afspraken over de kwijtschelding te maken.
Solvabiliteitstekorten
Om hoeveel levensvatbare bedrijven met schulden het gaat heeft DNB niet onderzocht. Het beperkte aantal bedrijven met een negatief vermogen geeft wel de indicatie dat het niet om hele grote aantallen gaat. Wel berekende DNB hoeveel geld het MKB nodig heeft om de solvabiliteitstekorten op te lossen. Dat bedrag kwam uit op € 2,1 miljard aan nieuw eigen vermogen. Ook hier verschillen de aantallen tussen de branches, met de hoogste bedragen die nodig zijn in de reisbranche en horeca.