Het is een zooitje in Nederland wat betreft belasting op inkomen uit vermogen. De verschillen in fiscale behandeling van vermogens vergroten inkomensverschillen en nodigen uit om minder belasting te betalen. Dat stellen onderzoekers van het IMF in een verschenen rapport over Nederlandse belasting op vermogensinkomsten.
Boxen
De belasting op de inkomsten uit vermogen verschilt vanwege de heffing in zowel box 1, box 2 en box 3 van de inkomtenbelasting. De eigen woning zit met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek in box 1. Het lage forfait in combinatie met de ruimte aftrek geeft huizenbezitters voordeel boven huurders, stelt het afgelopen vrijdag gepubliceerde onderzoek.
Daarbij neemt het voordeel om in een hogere belastingschijf te zitten af, doordat de aftrek geleidelijk naar het tarief van de eerste schijf gaat. In box 1 en 2 worden inkomsten uit ondernemingsvermogen bovendien ook verschillend belast. Zo kunnen ondernemers met een bv winst in het bedrijf laten zitten waardoor er geen belasting over de uitkering plaatsvindt, schrijft het FD.
Duaal stelsel
Box 2 biedt weer kansen voor rijke particuliere belastingplichtigen om minder belasting te betalen dan wanneer hun vermogen in box 3 wordt belast. Volgens de onderzoekers moeten de boxen dan ook verdwijnen als Nederland een allesomvattende inkomstenbelasting nastreeft.
Als alternatief zou er een duaal belastingstelsel moeten komen waarbij inkomen uit arbeid en uit kapitaal worden gescheiden. De onderzoekers van het IMF benoemen dat Nederland maatregelen heeft genomen op het gebied van de winstbelasting. Om ervoor te zorgen dat Nederland niet langer als doorstroomland dient. Het is echter nog te vroeg om deze maatregelen goed te kunnen beoordelen, aldus het FD.