Voor de fiscus blijven de flexkrachten van het platform Temper voorlopig zzp’er. De modelovereenkomst is verlengd tot 1 januari 2022. Dit ondanks het kritische rapport van de Arbeidsinspectie dat eerder dit jaar uitlekte. Volgens de Inspectie is Temper een uitzendbureau en dus formeel een werkgever.
Elke map geopend
De Arbeidsinspectie is niet de eerste die dit stelt. Zo hebben de vakbonden FNV en CNV het platform voor de rechter gedaagd om de freelancers als werknemers te belonen. Die zaak loopt nog. Temper presenteert zichtzelf als ‘digitaal prikbord voor flexibele bijverdieners’ en begon met horecaklussen in Amsterdam. Sinds de pandemie is het platform ook actief voor winkels, logistiek en vrijwilligerswerk.
Voor Niels Arntz, directeur van Temper komt de verlenging van de overeenkomst als opsteker. ‘Dit is wat we nodig hadden na de coronaperiode. De Belastingdienst heeft hier anderhalf jaar rondgekeken en werkelijk elke map geopend. De status van het bedrijf is nu glashelder.’ Hij denk dat de modelovereenkomst ook na de coronaperiode in gebruik kan blijven, schrijft het FD.
Controle achteraf
Volgens Arntz is de fiscus op de hoogte van het maatschappelijke debat rondom de status van zzp’ers. ‘Ze lijken zichzelf te motiveren om op korte termijn te onderzoeken of opdrachtgevers en opdrachtnemers in de praktijk ook volgens de overeenkomst werken. Dat is alleen maar goed’, aldus de directeur.
De overeenkomst stamt uit 2016 en geeft het platform de zekerheid dat de ingehuurde freelancers niet in loondienst zijn. En dat er dus ook geen loonheffing en sociale premies betaald hoeven te worden. De Belastingdienst kan wel achteraf nog bekijken of de praktijk hetzelfde is als hoe het in de overeenkomst staat beschreven.
Schandalig
Het kritische rapport van de Inspectie SZW staat volgens Arntz dan ook vol feitelijke onjuistheden. De conclusie van de Inspectie dat Temper arbeidskrachten ter beschikking stelt klopt volgens de directeur niet. Eerder noemde hij het prutswerk. Volgens de FNV is het juist schandalig dat de overeenkomst is verlengd. De vakbond had de Inspectie gevraagd een rapport te schrijven. De beslissing van de fiscus heeft dan ook geen gevolgen voor de rechtszaak.
De werkelijkheid komt niet overeen met de voorgeschreven modelovereenkomst volgens de vakbonden. De arbeidskrachten zouden bijvoorbeeld niet kunnen onderhandelen over tarieven en net als werknemers onder het gezag van een baas werken. Arntz zegt dat de ‘Temperaars’ juist wel kunnen onderhandelen, aldus het FD.