Een groep van tienduizenden ondernemers ligt de komende jaren nog krom voor de Belastingdienst. De opgebouwde belastingschuld is voor sommigen meerdere keren hun verwachte jaarwinst. Dit blijkt uit onderzoek en berekeningen van ABN Amro naar de bedrijven die uitstel van belasting aan hebben gevraagd.
Ongelijk verdeeld
Een belangrijk punt is volgens de bank dat het op een beperkte groep gaat. Met name de sectoren die helemaal dicht moesten blijven vanwege de pandemie, zoals horeca en Retail zitten nu met de gebakken peren. Ook hun toeleveranciers behoren tot de getroffenen. Een gesloten café heeft betekent ook geen werk voor de beveiliger aan de deur bijvoorbeeld.
Zelfstandigen en bedrijven waren eind februari goed voor een gezamenlijke belastingschuld van €16 miljard. Zij kregen uitstel voor betaling van loonheffingen, btw en inkomstenbelasting. De totale belastingschuld is ongelijk verdeeld, stelt ABN Amro. De bank zette uiteen per bedrijfssector en bedrijfsgrootte welk deel van de maandelijkse winst naar aflossing van deze schuld gaat. Uitgaande van de huidige regeling waarbij bedrijven drie jaar de tijd hebben om af te betalen.
Horeca & retail
Vooral restaurants (44%) en cafés (37%) hebben uitstel van belasting aangevraagd. Volgens het onderzoek hebben ze gemiddeld een schuld van negen keer hun verwachte maandwinst bij de fiscus. Dat betekent dat zij in de 36 maanden van aflossing een kwart van hun verwachte winst zullen moeten afstaan aan de Belastingdienst.
Uit het onderzoek van de ABN Amro blijkt verder dat alle warenhuizen met meer dan vijftig werknemers uitstel hebben gevraagd. Maar ook andere retailers zitten vanwege de coronacrisis met schulden. Schoenenwinkels hebben bijvoorbeeld de komende drie jaar bijna 40% van hun winst nodig om hun schuld bij de fiscus te voldoen, schrijft het FD.
Tegen kwijtschelding
Het onderzoek van de bank gaat daarbij enkel over de belastingschulden. Maar dat zijn vaak niet de enige schulden waar de ondernemers mee zitten. In sommige gevallen zijn er regelingen getroffen met huurbazen of er is geld geleend van familieleden. Er zijn ook sectoren die preventief uitstel aan hebben gevraagd maar waar dit niet nodig bleek te zijn.
Veel pakketbezorgers hebben bijvoorbeeld een belastingschuld. Van de 233.835 bedrijven die uitstel hebben aangevraagd, hebben 34.430 inmiddels weer aan hun verplichtingen voldaan. Opvallend genoeg stelden enkele getroffen klanten van de bank dat ze tegen kwijtschelding van de schuld zijn. Dat zou immers aan de belastingmoraal tornen.
Het zou ook oneerlijk zijn voor de ondernemers die wel hun belasting hebben betaald maar elders schuld opbouwden. Kwijtschelding lijkt er dan ook niet te komen. Wel zijn er geluiden te horen in Den Haag van soepelere voorwaarden voor het afbetalen van de schuld. De huidige startdatum van 1 oktober zou wel eens kunnen worden verschoven naar medio 2022, aldus het FD.