Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt accountantsclub PwC in de zaak tegen het conglomeraat SHV. In het onderzoek met codenaam ‘Nelson’ wordt door het OM gekeken naar onder meer omkoping en valsheid in geschrifte bij dochterbedrijven van het grootste familiebedrijf van Nederland. Het gaat om SHV-dochters Econosto, Mammoet Salvage en CMK Mammoth. Er zijn steekpenningen betaald om (overheids)opdrachten binnen te halen.
Flink aantal missers
Het bedrijf schikt voor €41,6 miljoen zo werd woensdagochtend bekend gemaakt. Bestuurders zullen nog worden vervolgd. Het OM denkt voldoende bewijs te hebben dat bestuurders van dochterondernemingen betrokken zijn geweest bij strafbare feiten. SHV meldde de zaken zelf bij het OM in 2016.
Kort daarna constateerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat accountant PwC een flink aantal missers had gemaakt. Zo zouden contante betalingen onvoldoende zijn gecontroleerd. Vorig jaar kreeg een van de twee accountants een berisping van de Accountantskamer. De andere accountant had in de ogen van de tuchtrechter mogen vertrouwen op het oordeel van zijn collega.
Steekpenningen
Nu heeft het OM ‘een accountantskantoor’ als verdachte aangemerkt. Er worden verder geen namen genoemd. Bronnen die bekend zijn met het onderzoek zeggen dat het om PwC gaat. Het onderzoek naar de accountant loopt nog. Het onderzoek naar de strafbare feiten bij de dochterbedrijven is veel verder gevorderd stelt het OM.
Het gaat om ‘hooggeplaatste functionarissen’. Ten aanzien van een aantal personen zou er dan ook voldoende bewijs zijn verzameld dat zij strafbare feiten hebben gepleegd. Ook blijkt dat Econosto Mideast tussen 2009 en 2015 bijna driehonderd keer contante commissiebetalingen beloofde en betaalde in ruil voor opdrachten. Maar ook CMK Mammoth betaalde steekpenningen aan een projectdirecteur van een Koreaans bedrijf voor een opdracht, aldus het FD.