Je zou het haast niet verwachten maar de Belastingdienst is een populaire werkgever. Ondanks alle negatieve publiciteit rondom het toeslagenschandaal solliciteerden vorig jaar bijna 50.000 mensen bij de fiscus. Dat is een kwart meer dan het jaar daarvoor. In 2017 meldden zich nog 15.000 sollicitanten bij de Belastingdienst.
Maatschappelijke relevantie
De werkzoekenden zeggen dat de maatschappelijke relevantie van het werk ze trekt. Maar ook de inhoud van de functie, de verantwoordelijkheid die je al vroeg in je carrière kan krijgen en de ontwikkelmogelijkheden. De dienst staat over het algemeen bekend als solide werkgever. Juist vanwege de negatieve publiciteit van de afgelopen tijd zijn sommige mensen extra gemotiveerd om bij de fiscus te werken.
Zo willen ze bijdragen aan de verbetering van de Belastingdienst. Dat zegt Monique van de Bospoort, hoofd Instroom bij de Belastingdienst. Het aantal vacatures bij de dienst steeg ook flink in de afgelopen jaren. Mede vanwege de ongelukkige vertrekregeling, dat schrijft Trouw.
Capaciteit
Het aantal sollicitaties steeg echter harder dan het aantal vacante plekken. Zo nam het aantal vacante posities in 2020 met 5 procent toe, tegenover de groei van het aantal sollicitanten van zo’n 25 procent. Het aantal gemiddelde sollicitanten per positie was in 2019 nog 11. Dat was in 2020 opgelopen tot 13.
Van de Bospoort: “Gelukkig verloopt de werving goed en krijgen we veel reacties op onze vacatures. Maandelijks zo’n 4000 sollicitaties is gigantisch, daar zijn we ook enorm blij mee, maar daarmee zijn we er niet. We willen klaar zijn voor de toekomst en ook nieuwe mensen voor schaarse functies blijven binnenhalen. Belangrijkste reden is dat we meer capaciteit nodig hebben voor het uitvoeren van onze taken. Zo proberen we het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk te maken om hun belastingen te regelen. Daarmee dragen wij bij aan een financieel gezond Nederland.”