Duurzame wereldwijde boekhoudregels zijn dichtbij. De club die de internationale afspraken maakt gaat binnen een jaar werk maken van een set aan standaarden voor duurzaamheid. Althans, dat is de ambitie. Vorige maand werd voor het eerst openlijk de aandacht gevestigd op de CO2 uitstoot-cijfers van Shell. De Britse EY-partner Allister Wilson liet zien dat deze nog niet aansluiten bij het klimaatakkoord.
Striktere eisen
Een daad die hem een heldenstatus bezorgde onder zijn beroepsgenoten. Juist bij een fossiele brandstofreus als Shell is de energietransitie tegenwoordig een heet hangijzer voor investeerders. Het bedrijf moet laten zien er voldoende mee bezig te zijn en daar moet een accountant bij meekijken, schrijft het FD.
Niet alleen Shell heeft steeds meer te maken met die verantwoording. Alle beursgenoteerde bedrijven moeten in toenemende mate laten zien dat ze met duurzaamheid bezig zijn. Aandeelhouders en bijvoorbeeld banken zijn steeds strikter in hun eisen. De banken hebben op hun beurt weer te maken met eisen van de aandeelhouders.
Veel sneller dan gebruikelijk
De oplossing voor dit probleem ligt in de wereldwijde afspraken. Over de manier waarop je laat zien dat je duurzaam ben en wilt gaat worden maar ook hoe je dat toevoegt aan de nu al verplichte financiële informatie in het jaarverslag. Iets waar de strenge controlerende blik van de accountant bij komt kijken.
Die oplossing lijkt zich nu snel te zullen kristalliseren. Boekhoudstandaarden opstellen is normaal gesproken een tergend traag proces. Eind november gaat de maker van de standaarden, de International Accounting Standards Board, aan de slag met de duurzame variant. Dat is veel sneller dan gebruikelijk.
Pre-financiële informatie
Dit is echt met lichtsnelheid’, beaamt Leo van der Tas, hoogleraar in Tilburg en bij accountants- en advieskantoor EY de leidende expert op het gebied van boekhoudregels. En dat is ook nodig stelt hij. Om ervoor te zorgen dat het niet scheef gaat lopen omdat men er op verschillende plekken mee bezig is.
Ook zijn collega Jan Niewold, expert op het gebied van niet-financiële informatie bij EY, is blij. ‘In het begrip waarde van een onderneming speelt duurzaamheid inmiddels een belangrijke rol, dus zelfs als je als investeerder alleen voor het rendement meedoet, heb je hier belang bij.’ Niet-financiële informatie zal straks pre-financiële informatie worden. Bedrijven zullen inzicht moeten geven over hoe ze omgaan met huidige en toekomstige klimaatrisico’s, stelt Niewold.
Europese Commissie
De EU stelt zich ook voortvarend op. Vanuit Brussel worden nu nieuwe richtlijnen die zwaardere eisen stellen aan tienduizenden grote bedrijven doorgedrukt. Zij zullen op basis van de EU-taxonomie en de gloednieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in hun jaarverslagen moeten opschrijven wat ze doen aan hun klimaatbelasting en andere duurzame doelen.
Dat zal ook weer gecontroleerd moeten worden door hun accountant. Het is voor de Commissie een manier op meer transparantie af te dwingen voor de financiële markten. Zo kan er sneller en makkelijker geïnvesteerd worden op de groenste plekken. Dat zou voor minder subsidies moeten gaan zorgen.
Belangrijke rol
Het idee van verschillen in verslaggevingseisen zorgt voor angst bij beleggers. Zij juichen de snelle stappen dan ook toe. ‘Het gaat nu heel snel en voortvarend, dat is heel goed nieuws’, zegt Martijn Bos van Eumedion, de Nederlandse stichting voor grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. ‘Een uniforme duurzaamheidstaal geeft vleugels aan betrokken aandeelhouderschap.’
Het is niet rol de rol van de accountant om de het klimaat en de wereld te redden. Maar investeerders willen meer informatie en daarbij meer zekerheid over de betrouwbaarheid van die informatie. Daar speelt de accountant een belangrijke maar bescheiden rol, aldus Van der Tas tegenover het FD.