De Hoge Raad heeft een grote tegenvaller voor de Nederlandse schatkist weten te voorkomen. Duizenden buitenlandse beleggingsfondsen hebben een claim ingediend voor teruggave van dividendbelasting die is ingehouden op winstuitkeringen vanuit Nederland. Maar de hoogste belastingrechter in Nederland gaat daar niet in mee.
Vrij verkeer van kapitaal
Er is al tijden een conflict tussen de beleggingsfondsen en de fiscus over de dividendbelasting. In tegenstelling tot Nederlandse fiscale beleggingsinstellingen (fbi’s) krijgen de buitenlandse fondsen de belasting niet terug als zij in hun vestigingsland belasting moeten betalen over de winstuitkeringen aan hun deelnemers. Volgens de Hoge Raad is dit niet in strijd met het Europees Recht voor zaken na 2008.
De fondsen hebben rechtszaken aanhangig gemaakt bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant waarin zij deze ongelijke behandeling aanvechten en teruggave van dividendbelasting eisen. Zij doen daarbij beroep op het vrije verkeer van kapitaal binnen de Europese Unie. Waarbij in beginsel een gelijke behandeling wordt voorgeschreven voor binnen- en buitenlandse beleggers, schrijft het FD.
Ander systeem
De Hoge Raad kwam afgelopen najaar terug op arresten uit 2013 en 2015. In die arresten stelde de Raad dat de buitenlandse fondsen tot 2008 geen recht hadden op de belastingteruggave. Na navraag bij het Europees Hof van Justitie oordeelde het Hof dat zij dat recht toch wel hebben. Wel moet er een compenserende heffing aan de Nederlandse fiscus worden betaald. Waardoor waarschijnlijk weinig van de €2 miljard aan claims bij de fondsen terecht zal komen.
Omdat de fiscus sinds 2008 een belastingkrediet gebruikt om te voorkomen dat fbi’s twee maal dividendbelasting betalen over de winst kan er geen sprake zijn van compensatie. De Raad stelt dat het een wezenlijk ander systeem is dan de teruggave vóór 2008. Volgens Daniël Smit, hoogleraar belastingrecht aan Tilburg University en partner bij EY, zou het een regelrechte ramp zijn geweest voor de schatkist als de Raad anders had beslist.
Verder procederen
Smit ziet ook geen andere aanknopingspunten om verder te procederen. De hoogleraar vertegenwoordigt enkele van de buitenlandse fondsen. ‘Het is jammer voor mijn klanten, maar ik kan goed leven met het arrest’, zegt hij. Fbi’s betalen uiteindelijk één keer dividendbelasting in Nederland. De teruggave zou in strijd zijn met het internationaal aanvaarde uitgangspunt: no tax no credit.
Dat er wel belasting moet worden betaald in vestigingsland is het gevolg van gebrekkige internationale afstemming. Daar hoeft Nederland niet als enige voor op te draaien stelt de Hoge Raad. Smit is het daar mee eens. Robert van der Jagt, die als partner bij KPMG Meijburg meerdere Duitse fondsen vertegenwoordigt, is het er niet mee eens. Een recente uitspraak van een Duitse rechtbank die het anders lijkt uit te leggen stemt hem hoopvol, aldus het FD.