De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA) is van plan Ted Verkade van Baker Tilly tot nieuwe voorzitter te benoemen. Dat zou een breuk betekenen voor de traditie waarbij de voorzitter van de beroepsorganisatie afkomstig is van een van de grote vier kantoren. Daarnaast zou de voorgestelde benoeming van Christel Deckers in het bestuur ook een primeur betekenen. Dit omdat zij geen accountant is.
Loopbanen
Er staat nog niets in steen geschreven, beide benoemingen moeten immers nog worden goedgekeurd door de leden van de organisatie. Dit staat op de agenda voor de ledenvergadering in juni laat de NBA weten. Ted Verkade is nu nog ceo van Baker Tilly. Dat kantoor was lange tijd onderdeel van groep kantoren in Nederland die naast de Big Four de zwaarste wettelijke controles mochten uitvoeren bij beursfondsen in de financiële sector.
Maar de Nederlandse tak gooide in 2019 de handdoek in de ring en leverde de vergunning in. Dit gebeurde na aanhoudende kritiek van toezichthouder AFM op de kwaliteit van de controle. Christel Deckers is interim bestuurder. en was al lange tijd actief in het bestuur van ziekenhuizen. Ze heeft nu een reeks aan functies in raden van toezicht. de NBA benadrukt dat Deckers geen accountant is maar wel veel met accountants te maken heeft gehad in haar loopbaan.
Accountancysector
Tekort aan kritiek op de sector is er niet geweest de afgelopen tijd. Zo kwamen twee kritische commissies met een reeks aan maatregelen om de kwaliteit te verbeteren en vertrouwen terug te winnen. Een van de voorstellen was om de voorzitter van de NBA voortaan te laten benoemen door de minister van Financiën.
Behalve een accountantsvereniging is de NBA ook een publiekrechtelijke organisatie en mag dus ook wettelijk gezien eigen regels opstellen voor het beroep. Er bestaat dus een rechtvaardiging om vanuit de overheid invloed te hebben op de benoeming. Bijvoorbeeld om de publieke taak te benadrukken.
Verzet kleinere kantoren
De benoeming van de huidige voorzitter Marco van der Vegte leidde in 2017 al tot verzet vanuit een groep kleinere kantoren. Met als reden dat de grote firma’s een te dominante rol zouden spelen binnen de beroepsorganisatie. Van der Vegte is partner van Deloitte en zijn voorganger Pieter Jongstra was afkomstig van EY. Zijn voorganger Huub Wieleman was tevens partner bij Deloitte en opvolger van PwC-man Ruud Dekkers.
Het voorstel van de kleinere kantoren was om Marco Moling van de Novak te benoemen tot voorzitter. Dat is een belangenclub van kleinere accountants. Opvallend was dat destijds vlak voor de benoeming van Van der Vegte een onderzoek werd aangekondigd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar het Zuid-Afrikaanse Steinhoff. Een klant van Deloitte onder leiding van Van der Vegte.
Onrust
Het is al langere tijd onrustig bij de beroepsorganisatie. Onder leiding van Van der Vegte ging het organisatorisch mis. Door een affaire rond voormalig directeur Harm Mannak. Hij bleek aandeelhouder te zijn van een bedrijf van voormalig Enron-fraudeur Andrew Fastow. Dat hij aandeelhouder was bleek hij later te hebben gemeld maar niet dat het een bedrijf van van de omstreden Fastow.
Uit een rapport van advocatenkantoor Norton Rose bleek bovendien dat de directeur had voorgesteld de Balkenende-norm te omzeilen door een side-letter aan zijn contract te koppelen. Ook gaf hij opdrachten aan bevriende ondernemers. Van der Vegte moest ook erkennen dat er fouten waren gemaakt door het bestuur van de NBA, aldus het FD.