Het voorstel van GroenLinks om dividend te heffen over niet uitgekeerde winsten van bedrijven die naar het buitenland verhuizen is niet uniek. Zwitserland, Canada en Frankrijk kennen al een dergelijke verhuisboete voor multinationals die hun hoofdkantoor verplaatsen. Dit feit ontkracht dan ook een belangrijk bezwaar van fiscalisten tegen het voorstel. Namelijk dat een exitheffing in strijd zou zijn met internationale belastingverdragen.
Kritiek ongegrond
Ook de Raad van State uitte al grote twijfels over de houdbaarheid van het voorstel. Nu blijkt uit een onderzoek van het International Bureau of Fiscal Documentation dat de drie genoemde landen al een exitheffing voor dividendbelasting kennen. Het IBFD werd als onafhankelijk kenniscentrum op het gebied van grensoverschrijdende belastingen gevraagd door GroenLinks om het onderzoek uit te voeren.
Bart Snels van GroenLinks stelt dat de kritiek vanuit de Nederlandse fiscale lobbywereld ongegrond blijkt. Nederland zou bij de invoering van de verhuisboete geen internationale uitzondering zijn. Snels is dan ook blij met het rapport van de onafhankelijke experts dat laat zien dat de exitheffing juridisch mogelijk is.
Unilever
De exitheffing van GroenLinks gaat zelfs minder ver dan de heffingen in Canada, Frankrijk en Zwitserland. Het voorstel van Snels is om alleen een heffing op te leggen wanneer bedrijven vertrekken naar een land zonder dividendbelasting. De andere drie landen hanteren een exitheffing ongeacht het land van bestemming.
In Frankrijk geldt wel een uitzondering voor de EU-landen IJsland en Noorwegen. Snels kwam met het initiatief na aanleiding van het besluit van Unilever om een volledig Brits bedrijf te worden. De Britten heffen namelijk geen dividendbelasting.