Het UWV heeft in 2020 bij slechts 1.100 werkgevers signalen van loonsteun-misbruik doorgekregen, uit een totaal van 140.000 aanvragers.
Misbruik
Bedrijven kunnen al bijna een jaar aanspraak maken op loonsubsidies, zoals de NOW,n bij het UWV. In 2020 kwamen er aanvragen van 140.000 bedrijven binnen. Tegelijkertijd heeft het UWV ‘slechts’ 1.400 signalen ontvangen over misbruik bij 1.100 werkgevers. De inspectie SZW kreeg 650 meldingen van misbruik, waaruit 24 strafrechtelijke onderzoeken zijn voortgekomen. Acht daarvan liggen inmiddels bij het OM, zo schrijft Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Kamer.
Achteraf controle
De miljardensteun van de overheid om bedrijven overeind te houden loopt nog tot de zomer door. Het UWV betaalt de subsidie 80% vooruit en rekent naderhand af als zaken zoals precieze omzet en loonkosten bekend zijn. Sommige ondernemingen krijgen dan meer, andere moeten een deel terugstorten. Volgens de Algemene Rekenkamer is de aanvraag een fraudegevoelig proces waarbij ondernemers de omzet of loonsom kunnen proberen te manipuleren. De Rekenkamer stelde daarom in oktober voor om vooraf extra te controleren, maar Minister Koolmees vindt dit nog steeds niet nodig. Hij zegt dat de capaciteiten daar bij het UWV niet voor zijn en de controle achteraf voldoende is. Die is volgens Koolmees ook effectiever en levert geen steun-vertraging op bij noodlijdende bedrijven.
Definitieve subsidiebedragen
De definitieve subsidiebedragen voor de eerste ronde NOW, van maart tot juni 2020, worden momenteel door het UWV vastgesteld. Twintigduizend bedrijven zullen samen € 291 miljoen teveel ontvangen loonsteun terug moeten betalen, terwijl twaalfduizend bedrijven nog in totaal € 52 miljoen aan steun gaan ontvangen. Vier op de vijf bedrijven die iets terug moeten betalen boekten een kleiner omzetverlies dan verwacht.