Een doorbraak op het gebied van Europees belastinggebied. Eind februari toonde de Duitser Sven Giegold al zijn blijdschap in het Europees Parlement over een nieuwe belastingdeal van de EU-landen. Paul Tang van de PvdA is ook blij dat er na jarenlange strijd eindelijk een meerderheid is van landen voor publieke duidelijkheid over betaalde belastingen door grote bedrijven.
Voorstel uit 2016
In 2016 werd al voorgesteld om grote bedrijven met een omzet boven € 750 miljoen te verplichten jaarlijks open kaart te spelen over activiteiten, omzet, winst en belastingafdracht in EU-landen maar ook belastingparadijzen. De Europese Commissie kwam met dit voorstel als reactie op de Panama Papers en LuxLeaks, schrijft het FD.
Dus konden de onderhandelingen over de informatieplicht voor multinationals beginnen met de lidstaten. Maar de die kwamen er onderling niet uit waardoor alles muurvast kwam te zitten. Frustrerend voor onder meer Giegold die namens de groenen in het Europees Parlement zit. Hij was twintig jaar geleden mede-oprichter van Tax Justice Network. Dat is een belangenorganisatie die strijdt tegen belastingontwijking en -ontduiking en transparantie voert.
Praktisch onmogelijk
Wanneer het voorstel van de Commissie zou worden ingevoerd wordt belastingontwijking praktisch onmogelijk volgens Giegold. Als de bedrijven openheid van zaken moeten geven over waar en hoeveel belasting ze per land betalen kan er niet meer worden geschoven met winsten naar landen met een soepel belastingregime.
Juist daarom zijn landen als Ierland, Cyprus, Malta en Hongarije fel tegen het plan. Deze vier landen met een bedenkelijke reputatie op het gebied van eerlijke belastingheffing vormden de afgelopen jaren samen met het grootste EU-land Duitsland de blokkerende minderheid. Waardoor een akkoord achterbleef.
Strenger
Nederland staat internationaal gezien ook niet bepaald bekend als voorvechter eerlijke belastingheffing. Maar onder druk van een aangenomen Kamermotie van SP, GroenLinks en PvdA werd toch ingestemd. EU-landen hebben namelijk een vetorecht over belastingplannen uit Brussel en daar was in dit geval sprake van.
Afgelopen woensdag bevestigde EU-ambassadeurs de deal en donderdag stemde het Parlement opnieuw om de onderhandelingen te starten. Daarmee kan het overleg over de definitieve wet elk moment beginnen. Een doorbraak om te vieren dus als het aan Giegold ligt. Maar de strijd is nog niet gestreden de wet moet volgens Europarlementariërs en belangenclubs als Oxfam Novib strenger worden. Ook aanslagen in niet-EU-landen moeten worden gepubliceerd, aldus het FD.