Steeds meer Amerikaanse bedrijven kopen bitcoin, en ook in Europa maakt de digitale munt een opmars. KPMG ziet een stijgende trend van beursgenoteerde bedrijven die willen experimenteren met cryptovaluta, maar de regels voor bitcoin in de boekhouding zijn hier nog niet op ingesteld.
Aandacht
In totaal hebben beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven al ongeveer 175.000 bitcoins in handen, goed voor een marktwaarde van $ 8,4 miljard. Ook in Europa groeit de aandacht voor de digitale valuta onder bedrijven sterk. Bitcoin beweegt zich langzaam vanuit de particuliere markt en trekt de aandacht van grote bedrijven, zo schrijft het FD.
Zo kondigde Tesla recent aan voor $ 1,5 miljard aan bitcoin te hebben gekocht. Een investering die nog geen twee maanden later al een waarde van $ 2,2 miljard heeft. Hoewel Tesla de aandacht van de media grijpt, is er nog een grotere speler op de bitcoin markt: Microstrategy. Microstrategy ziet bitcoin als perfect middel om ongebruikt cash in te parkeren door tegenvallende rentes, een zwakke dollar en macro-economische factoren. Het softwarebedrijf heeft sinds augustus 2020 bijna $2.2 miljard aan de munt uitgegeven. Die investering is in een paar maanden tijd bijna verdubbeld tot $ 4 miljard, de helft van de totale marktwaarde van het bedrijf.
Balans
Bij KPMG vinden ze het niet gek dat ook steeds meer Europese bedrijven interesse beginnen te tonen in bitcoin. Het accountancykantoor zegt tegen het FD dat het bedrijven ziet die zich oriënteren, kleine aankopen doen en experimenteren met de munt om ervaring op te doen. Maar de bitcoins op de balans zetten blijkt lastig omdat er geen specifieke boekhoudregels zijn.
Bij Tesla hebben ze de bitcoins daarom als ‘immateriële vaste activa’ op de balans gezet. Dat is problematisch want bij waardevermindering van de munt moet deze afgewaardeerd worden, terwijl bij een stijging de hogere waarde niet op de balans opgenomen mag worden. Ook op de resultatenrekening worden dalingen als verlies gerapporteerd, terwijl winsten enkel als winst geboekt mogen worden als deze daadwerkelijk worden gerealiseerd. Bedrijven zouden hun ‘coins’ dan moeten verkopen en gelijk weer terugkopen om een winst te mogen rapporteren. Bij andere investeringen zoals beleggingen of valuta’s is deze scheve verhouding niet van toepassing. Die worden altijd tegen de dan geldende marktwaarde in de boeken opgenomen.
Boekhoudregels
KPMG zegt daarom dat het huidige systeem niet voldoet voor investeringen zoals bitcoin. De accountants pleitten voor andere regels waardoor bitcoin op basis van marktwaarde in de boeken kan worden gezet. Omdat bitcoin volgens KPMG niet snel meer verdwijnt en het bedrijfsleven steeds meer interesse toont, vinden zij dat de internationale organisatie voor boekhoudregels (IASB) het mogelijk moet maken bitcoin als financieel instrument in de boeken te zetten.
Bron: FD