Medewerkers van de Belastingdienst voelen zich in de kou gezet door de ambtelijke top van het ministerie van Financiën maar ook door de staatssecretarissen. Het personeel zou als zondebok opdraaien voor de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat blijkt uit interne chatberichten van de fiscus in handen van het Financieel Dagblad.
Grote afstand
De parlementaire commissie die de affaire onderzocht schreef in het rapport dat de druk om efficiënter te worden van bovenaf is opgelegd. Onder Rutte I werd flink bezuinigd op de Belastingdienst. Daardoor nam de druk op de toeslagenmachine enorm toe. Zo moesten aantallen en correcties in een zo kort mogelijk tijdsbestek worden gehaald met een onmogelijk systeem schrijft een ambtenaar.
De ambtenaren stellen dat er een grote afstand is tussen de werkvloer en het deel van de dienst dat het beleid maakt. Werknemers op de werkvloer voldoen ondanks interne en externe verstoringen, hoge werkdruk en gebrekkige middelen aan alle prestatie-eisen, schrijft het FD.
Oproep
Het personeel voelt zich door de politiek aangevallen en door de top van de organisatie in de steek gelaten. “Neem het nu aub eens een keer op voor jullie personeel. Wij verdienen dat!” schrijft een ambtenaar, in een oproep aan de top van de dienst, vakbonden en de staatssecretarissen. Ondertussen strookt het ook niet tussen de politieke en ambtelijke top.
De staatssecretarissen erkennen in een reactie dat kritiek op de organisatie waar je werkt enorme impact heeft op je werk. Zeker als je werk niets te maken heeft met de problemen. “Niemand zal ontkennen dat de Belastingdienst (en de Dienst Toeslagen) met problemen kampt. Die gaan we oplossen, zodat de medewerkers die het elke dag weer mogelijk maken om belasting te innen en toeslagen uit te keren, met vertrouwen hun werk kunnen blijven doen.”, aldus de staatssecretarissen tegenover het FD.