Het aantal witwaszaken daalt. Dat is voor het eerst sinds vijf jaar. Vanaf 2016 was er een stijgende lijn te zien in het aantal witwaszaken dat door de rechter kwam. In 2020 nam het aantal juist af. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Verder geven het Openbaar Ministerie en de Raad voor rechtspraak weinig vrij over de vonnissen.
Op één hoop
Dat is spijtig volgens Joras Ferwerda, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. ‘We kennen nu alleen het totaal aantal zaken in vergelijking met voorgaande jaren, maar dat zegt niets over het totale witwasvolume.’ Wie er achter de witwaszaken zitten is ook zeer waardevolle informatie. ‘Hebben we het hier over grote, georganiseerde groepen, of over een individu dat met contant geld wordt gepakt op Schiphol? Nu wordt alles op één hoop geveegd, maar beide gevallen vragen om een heel andere aanpak.’
Jan van Koningsveld, directeur van het financiële Offshore Kenniscentrum en oud FIOD-rechercheur, is het daarmee eens. Hoe meer informatie bekend is over de zaken en delicten hoe beter de opsporing hierop kan aansluiten, dat schrijft BNR.
Beleid
De laatste jaren werd er extra hard gejaagd op criminelen met een luxeleven. Het beleid werd aangescherpt, wetgeving aangepast en er werd geïnvesteerd in opsporing. Dat heeft allemaal geholpen stelt Van Koningsveld. ‘Het aantal witwaszaken dat het OM ten laste legde nam tussen 2016 en 2019 nog toe van 920 naar 1.504, maar daalde in 2020 naar 1.447 zaken.’
Een trendbreuk die je niet zou verwachten met alle inspanningen op het gebied van antiwitwassen. De Raad voor de rechtspraak stelt dat de daling vooral is te wijten aan corona. Zo werd er een inhaalslag gemaak na mei maar die kon de opgelopen achterstand niet helemaal wegwerken. De pandemie had niet alleen invloed op dit soort rechtszaken maar op alle soorten. Ook is er nog niet in alle zaken die voorkwamen uitspraak gedaan. Volgens het OM is er dan ook nog geen indicatie voor een daling, aldus BNR.