De Belastingdienst voldoet niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Pas in 2024 kan de fiscus aan de privacywetgeving voldoen. Dat is zes jaar later dan verplicht is en daarom een pijnlijke erkenning voor staatssecretaris Hans Vijlbrief. Hij kreeg dan ook kritiek van Pieter Omtzigt van het CDA tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
Niet in control
Vijlbrief werd een jaar geleden verantwoordelijk voor de fiscus nadat Menno Snel opstapte vanwege de toeslagenaffaire. ‘Als dit niet op orde is, ben u niet in control als staatssecretaris van de Belastingdienst’, klonk het verwijt van Omtzigt. De CDA’er kreeg daarin brede steun uit de Kamer. De staatssecretaris dient uit te zoeken aan welke wetten de fiscus nog meer niet voldoet of heeft voldaan, schrijft het FD.
Dossiervreter Omtzigt heeft het gevoel alsof hij ook op het gebied van de AVG-compliance is voorgelogen. Hij had samen met SP’er Renske Leijten ook grote moeite de waarheid op tafel te krijgen met betrekking tot de toeslagenaffaire. ‘Ik heb er bakken vragen over gesteld. Dan was het altijd: we zijn er bijna. Ben ik hier jarenlang voor het lapje gehouden?’, vroeg hij in de Kamer.
Parallelle werkelijkheid
Maar volgens Vijlbrief is het nog steeds erg veel werk. De Belastingdienst maakt namelijk gebruik van zo’n 900 applicaties. In zijn kritiek verwees Omtzigt naar een actieplan met een compliance datum in 2019. ‘Is dat een faketraject geweest in een parallelle werkelijkheid?’, vroeg Omtzigt zich af. Hier kon Vijlbrief geen antwoord op geven.
De staatssecretaris stond al eerder met de mond vol tanden toen het over het gebruik van de tweede nationaliteit door de fiscus ging. Maar ook het gebruik van een intern register met 300.000 burgers en kleine ondernemers die als potentiële fraudeur te boek stonden. Uit een recente inventarisatie bleek dat er meer dan 200 interne zwarte lijsten bij de fiscus circuleerden.
Vinkje
Ook daarbij kon Vijlbrief niet vertellen hoeveel mensen hierdoor zijn benadeeld en met welke instanties de gegevens zijn gedeeld. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dan mensen op de lijst nu nog steeds ergens een vinkje achter hun naam hebben staan.
Er wordt nog uitgebreid en grondig onderzoek gedaan naar de zaak. En er zal worden gekeken hoe benadeelden zullen worden gecompenseerd, aldus het FD.