De rijksten werden tijdens de coronapandemie rijker terwijl overheden de klappen opvingen. Wereldwijd leeft daardoor het idee van een ‘miljonairstaks’ weer op.
29%
De 500 rijkste mensen ter wereld zagen vorig jaar volgens Bloomberg hun vermogen met 29% groeien. Ondanks de coronacrisis, waar de impact van kennelijk weinig heeft gedaan voor deze gigantische vermogens, groeide deze groep tot een gezamenlijk vermogen van 7.600 miljard dollar. Deze opmerkelijk hoge groei in tijden van crisis is voor veel landen reden om een oud concept weer van de plank te halen: de miljonairstaks.
Angst voor belastingontwijking
In verschillende Zuid-Amerikaanse landen zijn er al soortgelijke belastingen geheven. Bolivia zal grote vermogens jaarlijks belasten en Argentinië heeft recent een eenmalige heffing op vermogens opgehaald. In Duitsland en Frankrijk leeft het idee eveneens weer op. In deze landen heeft dat echter nog niet geleid tot uitvoering. Het zou te duur zijn, vermogens zouden niet goed in beeld zijn en de angst dat een vermogen verplaatst wordt om belasting te ontwijken speelt altijd. Voorstanders zeggen echter dat deze argumenten op te lossen zijn door samenwerking, ook over de grens, en administratief-technische mogelijkheden.
Bijdrage
Duitsland, het land met de meeste miljardairs in Europa, heeft in 2019 geprobeerd een belasting op rijkdom in te voeren. Destijds blokkeerde Angela Merkel dit initiatief. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt er nagedacht over een extra heffing van 1% voor vermogens groter dan 500.000 pond. Dat het idee van een miljonairstaks weer opleeft is niet heel gek aangezien de coronapandemie wereldwijd gigantische kosten op overheidsbegrotingen heeft gemaakt. Dat de rijksten tegelijkertijd alleen maar rijker zijn geworden roept dan al snel de vraag op of deze groep niet ook hun bijdrage zou moeten vergroten.
Bron: FD