Advocatenkantoren krijgen concurrentie van accountantskantoren. De streng gereguleerde markt wordt langzamerhand opengebroken. Vooral de Big Four-kantoren staan te springen om zich op de juridische markt te storten. Volgens de beroepsregels mogen advocaten enkel in dienst zijn van een kantoor die in meerderheid onder leiding staat van vakgenoten. Dat moet onder meer onafhankelijkheid garanderen.
Experiment rechtsbijstandsverzekeraars
De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) staat echter al langere tijd onder druk om de regels aan te passen. Ze kondigden daarom een experiment aan. Vanaf 1 januari is het voor rechtsbijstandsverzekeraars onder voorwaarden mogelijk om ook niet-verzekerden bij te staan. Daarbij kondigde de Orde aan breder onderzoek te zullen doen naar de mogelijkheden van een meer fundamentele systeemwijziging, schrijft het FD.
De Autoriteit Consument & Markt is blij met de eerste stap maar heeft wel vraagtekens. Specifiek of andere bedrijven dan rechtsbijstandsverzekeraars niet onder vergelijkbare voorwaarden hun advocaten kunnen laten werken. ‘Een breder en gedifferentieerder aanbod kan innovatie bevorderen en kan leiden tot een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Dit zou voor rechtzoekenden de drempel kunnen verlagen om juridische bijstand in te roepen.’
Big Four
De grote kantoren Deloitte, EY en KPMG Meijburg zien de wijziging graag tegemoet, zo blijkt uit een rondgang van het FD. KPMG Meijburg wil dit jaar al zijn eerste gespecialiseerde advocaten aantrekken. Deloitte werkt ook hard aan een juridische afdeling met de naam Deloitte Legal. De afdeling komt onder de adviestak te vallen en staat onder leiding van voormalig advocaat Frederieke Leeflang.
Leeflang wil met het in dienst nemen van advocaten gaan inspelen op een toenemende vraag vanuit de markt. Dat kan voor klanten van de accountantskantoren aantrekkelijk zijn omdat er dan niet nog apart een advocatenkantoor hoeft te worden ingeschakeld. De advocatenkantoren kunnen dus hun borst nat maken.
Bron: FD