In een brief aan de Tweede Kamer heeft Minister van Financiën Wopke Hoekstra gisteren geschreven “in te gaan op de mogelijkheden om het bedrijfsleven te helpen om na de coronacrisis hun financiële buffers te herstellen en waar nodig te versterken”. Naast de eerdere steunmaatregelen en belastinguitstel, komt het kabinet met de TOA en WHOA regelingen om faillissement te helpen voorkomen.
Ongekende economische krimp
Met uitgebreide steunmaatregelen wil Hoekstra de schade van het coronavirus op bedrijven en huishoudens beperken en helpen met aanpassingen waar nodig. Aanleiding is een ongekende economische krimp van naar verwachting 4,2% door het coronavirus. De impact is verschillend tussen sectoren en beroepen, waar sommigen krimpen en anderen juist groeien. Volgens de Minister van Financiën zorgen de huidige steunmaatregelen dat “inkomsten van bedrijven en huishoudens over het geheel tot op heden relatief op peil bleven”. Dit heeft mede bijgedragen aan het sterke herstel in het derde kwartaal, schrijft de minister.
Desondanks is de verwachting dat faillissementen en werkloosheid op gaan lopen volgend jaar. De tweede golf en de vertraagde doorwerking op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt zullen van invloed zijn op de buffers van huishoudens en bedrijven.
Voorlopig voldoende
De combinatie van steunmaatregelen en buffers voor het bedrijfsleven is volgens Hoekstra voorlopig genoeg gebleken. Het bedrijfsleven heeft tijd gehad om de noodzakelijke aanpassingen te doen. Dit neemt niet weg dat het moeilijke tijden blijven voor bedrijven in een aantal sectoren, maar een “domino-effect” is daarmee voorkomen, schrijft de minister.
Verantwoordelijk daarvoor zijn volgens Hoekstra de steunmaatregelen van 12,5 miljard in het tweede kwartaal en de mogelijkheid tot belastinguitstel met ruimere terugbetaling termijnen, dat de weggevallen binnenlandse inkomsten van het bedrijfsleven grotendeels op kon vangen. Mede dankzij deze noodsteun zijn de faillissementen in 2020 lager dan in 2019. De verwachting is echter dat de grootste impact van de tweede golf nog moet komen.
TOA en WHOA
Het kabinet werkt samen met stakeholders aan een time-out arrangement (TOA). Dit zal ondernemers helpen bij de inzet van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). De WHOA helpt ondernemers vanaf 1 januari 2021 tot een akkoord met schuldeisers (en aandeelhouders) te komen. Schulden worden gesaneerd en faillissementen worden zo voorkomen, schijft Hoekstra. De Kamer van Koophandel is een programma gestart, “Zwaar Weer”, dat hulp biedt aan ondernemers in zwaar weer met doorverwijzingen, advies en een routewijzer.
Beperken renteaftrek en vermogensaftrek
Veel bedrijven financieren liever met schuld dan met eigen vermogen omdat dit fiscaal aantrekkelijker is. Een kwart van de schulden in het bedrijfsleven zouden van deze aard zijn. Minister Hoekstra is van plan dit aan te pakken door de renteaftrek in combinatie met de vermogensaftrek te beperken. “Om in de fiscale behandeling van eigen en vreemd vermogen meer evenwicht te brengen zal dit kabinet onderzoek doen naar het beperken van de renteaftrek in combinatie met een vermogensaftrek. Dat zal de onnodige verstoring van de investeringsbeslissing van bedrijven en de prikkel om schulden aan te gaan verminderen”, schrijft de minister.