De hoge besmettingscijfers houden enige versoepelingen van de maatregelen tegen tijdens de feestdagen. Ondertussen krijgen de eerste bedrijven de afrekening van de eerste steunronde voor de loonkosten gepresenteerd. Een cafébaas die duizenden euro’s moet terugbetalen terwijl de tent gesloten blijft. Het zal ongetwijfeld leiden tot de nodige onvrede.
Horeca
Voorbeelden als een restauranthouder die toch minder overhoudt dan aanvankelijk gedacht omdat twee medewerkers in de bediening ander werk vonden, zijn eerder regel dan uitzondering. Het ministerie van Sociale Zaken denkt dan ook aan de hand van de eerste 20.000 vaststellingen die worden verstuurd, dat zo’n 60 procent van de aanvragers loonsteun zal moeten terugbetalen.
Veel slechter kan de timing niet zijn. Café- en restauranthouders timmeren maandag massaal hun zaken dicht in een ‘Black Monday ‘-protestactie. Ze willen het straatbeeld laten zien zonder horeca. Lobbyclub Koninklijke Horeca Nederland (KHN) waarschuwt dan ook voor een golf van faillissementen als de overheid niet met meer steun komt, schrijft het FD.
TVL
De steun zal er ook komen. Vorige week lekte uit dat het kabinet de hardst getroffen sectoren extra tegemoet wil komen. Daarom zal waarschijnlijk de vergoeding voor vaste lasten TVL verder worden opgehoogd. Ondernemers met een omzetverlies van boven de 70 procent krijgen met terugwerkende kracht tot 1 oktober 85% van de kosten vergoed.
Dinsdag zal hierover de knoop worden doorgehakt wanneer het kabinet een update geeft over de coronamaatregelen tijdens de feestdagen en daarna. De directeur van KHN, Dirk Beljaarts is blij met de extra steun maar is bang dat het niet genoeg is. Honderd procent sluiten is honderd procent vergoeden’, aldus het lobbyclub.
Door elkaar heen
Het is daarom ook moeilijk uit te leggen waarom juist nu de caféhouders in zwaar weer de aanslagen ontvangen. Minister Wouter Koolmees zet zich dan ook schrap voor een flinke hoeveelheid klachten. Dat was op te maken uit zijn brief die hij vorige week naar de Tweede Kamer stuurde.
Daarbij legt de minister uit waar ze tegenaan liepen bij het in elkaar sleutelen van de steunregelingen. Omdat de economische dip minder kort blijkt dan gedacht, lopen de vereffening en uitkeringen nu door elkaar heen. Zo kan het dus zijn dat een bedrijf nu een aanvraag doet voor loonsteun binnen de NOW3 tegelijkertijd geld moet terugbetalen over de eerste periode.
Onrechtvaardig
Bijvoorbeeld omdat het voorziene omzetverlies toch lager is uitgevallen of omdat de loonsom is gedaald. Dan kan onrechtvaardig voelen, erkent ook Koolmees. Een horecabaas die zijn personeel vrijwillig ziet vertrekken, wordt namelijk even hard afgerekend als iemand die de flexcontracten van zijn personeel niet verlengt. Omdat de regeling een lagere loonsom niet corrigeert voor het daadwerkelijke omzetverlies, tikt dat hard aan.
Het UWV krijgt dan ook de opdracht om coulant te zijn met terugbetalingsregelingen. Incidentele bijzondere betalingen die in januari worden uitgekeerd kunnen ook voor een hogere loonsom zorgen. Omdat de de voorschotten op januari zijn gebaseerd maakt dit de kans op terugbetalen groter, aldus het FD.