Bedrijven die te veel coronasteun hebben ontvangen hoeven dit niet direct terug te betalen. Dat heeft minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees beloofd in een mededeling over het derde Steun- en Herstelpakket dat op 1 oktober inging. Er zal niet al te strak worden gelet op het wel of niet halen van betaaltermijnen.
Afrekeningen
Naar schatting heeft zo’n 60% van de ondernemers te veel geld ontvangen. Sinds de start van de pandemie hebben bijna 30.000 bedrijven aanspraak gemaakt op loonsubsidie, de zogenaamde NOW-regeling. Daarnaast zijn ongeveer 65.000 aanvragen ingediend voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo).
Vanaf komende week zullen de eerste afrekeningen starten van de eerste ronde van de noodmaatregel. Die in maart startte. Ook zal de uitvoerende organisatie het UWV komende week starten met het versturen van de eerste vaststellingen van de definitieve subsidie. Wat teveel is ontvangen moet worden terugbetaald, dat schrijft het FD.
Slechte timing
De verwachting is dat dit zal gelden voor 60% van alle bedrijven die steun hebben aangevraagd. Koolmees toont begrip voor de slechte timing van de factuur. ‘Veel ondernemers zullen het zekere voor het onzekere hebben genomen. In de eerste fase van de crisis was het lastig om het werkelijke omzetverlies en de loonontwikkeling in te schatten.’, aldus de minister.
Omdat de crisis nog gaande is heeft Koolmees met het UWV afgesproken om niet direct te gaan handhaven. ‘We gaan waar nodig coulant om met de betaaltermijnen.’ In principe is de betaaltermijn een jaar, wie langer nodig heeft, kan daar een verzoek voor indienen.’
Derde ronde
Van de 30.000 aanvragen in de derde ronde van de steunmaatregel zijn er inmiddels 21.000 toegekend. Dat is goed voor de lonen van bijna 380.000 werkenden. De helft van de aanvragen gaan naar de horeca en catering sector.
Voor de Tozo zijn de cijfers minder exact. Het ministerie gaat uit van ongeveer 61.000 aanvragen voor de inkomensondersteuning en ongeveer 4.000 aanvragen voor een bedrijfslening, aldus het FD.