Er worden nog steeds volop woningen gekocht door (kleine) beleggers om te verhuren. Ondanks de overheidsmaatregelen en de coronapandemie blijkt het aandeel particuliere verhuurders op de huizenmarkt toe te nemen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kadaster. Maar ook uit de geluiden van aanbieders van hypotheken speciaal voor verhuurders.
Buy-to-let
De zelfbewoningsplicht die al in verschillende gemeenten is ingevoerd lijkt de beleggers niet af te schrikken. Maar ook de bovengrens voor huurverhogingen in de vrije sector die het kabinet wil invoeren lijkt niet te werken. Het aantal woningverkopen om te verhuren nam in de eerste helft van dit jaar harder toe dan andere categorieën zoals doorstromers en koopstarters, stelt Paul de Vries van het Kadaster.
Ook steeg het aandeel particuliere verhuur in de woningvoorraad. Het beeld wordt ook bevestigd door hypotheekaanbieders. In het afgelopen jaar verschenen er in korte tijd drie nieuwe aanbieders van zogeheten buy-to-let-hypotheken. Ondanks de coronacrisis hebben de nieuwkomers al voor ruim €300 miljoen aan hypotheken in de markt gezet.
Particuliere verhuurders
Maar ook gevestigde aanbieders, RNHB en NIBC zagen hun buy-to-let-portefeuilles verder groeien dit jaar. ‘Eigenlijk is de markt na de corona-uitbraak gewoon doorgegaan. Beleggers bleven panden kopen’, zegt Dirk van den Beukel van NIBC. De portefeuille van de Haagse bank groeide met maar liefst 7% in de eerste helft van het jaar.
De trend is al enige jaren te zien. Waar de particuliere huursector in 2015 nog 4,4% van de woningvoorraad van particuliere beleggers was, was dit in 2018 al 6%. In de eerste helft van 2020 gingen in de vier grote steden tegen de 40% van de woningaankopen naar particuliere verhuurders volgens de voorlopige cijfers van het Kadaster. Tegenover 20% in de rest van het land.
Het gewenste effect
De ontwikkeling is voor starters vervelend. Zij leggen het regelmatig af tegenover beleggers. Om de starters een betere kans te geven heeft het kabinet de overdrachtsbelasting voor beleggers hoger gemaakt. Voor starters vervalt deze juist. De Partij van de Arbeid wil daarnaast ook de inkomsten van woningbeleggers zwaarder belasten. Met de door hen genaamde ‘Prins Bernhardbelasting’.
De marktpartijen denken overigens niet dat de hogere belasting het gewenste effect zal hebben. ‘Beleggers investeren voor de lange termijn, zo’n maatregel gaat ze niet tegenhouden. Dit kan er wel toe leiden dat beleggers minder geld overhouden om te investeren in duurzaamheid en de huren omhoog gaan’, zegt Ivo Knottnerus, topman van RNHB, tegenover het FD.