Vrijdag was het zover: Fiod-medewerker Ron Dohmen zat in het beklaagdenbankje van de Accountantskamer in Zwolle. Dohmen is coördinator tuchtrecht en treedt op als raadsman van het OM in tuchtprocedures. tweeënhalf jaar geleden spande hij een tuchtzaak aan tegen Pieter-Paul Saasen, een accountant van BDO.
Valsheid in geschrifte
Niet zo maar iemand volgens zijn advocaat André Gaastra. Saasen leidde de controlepraktijk van accountantskantoor BDO en was een van de boegbeelden van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Inmiddels zou er niets meer over zijn van die glanzende loopbaan. Gedurende 2,5 jaar zat Saasen ‘in een misselijkmakende achtbaan’ en lag hij ‘nachtenlang’ wakker van de zware verwijten van Dohmen.
De verwijten van Dohmen gaan over de rol van Saasen als externe accountant van Box Consultants. Een vermogensbeheerder die onder andere leden van het koningshuis tot klant mag rekenen. Het Openbaar Ministerie verdenkt een bestuurder van Box van valsheid in geschrifte. Een van de verwijten aan het adres van de accountant is dat hij zou hebben gelogen tegen opsporingsambtenaren, dat schrijft het FD.
Fundamentele beginselen
Door zich valselijk op geheimhouding te beroepen, probeerde hij stukken over financiële malversaties onder het tapijt te vegen, zo stelde Dohmen in een in de pers breed uitgemeten tuchtklacht. Maar van die verdenkingen is bij de tuchtrechter niets overeind gebleven stelde Gaastra. ‘Saasen heeft niets verkeerd gedaan, maar is wel doelbewust zwartgemaakt door een ambitieuze opsporingsambtenaar.’
Juist omdat Dohmen zelf ook registeraccount is had hij moeten weten hoe schadelijk de aantijgingen kunnen zijn voor een reputatie. ‘De ene accountant beschuldigt hier een andere accountant van liegen: dat is zo zwaar dat hij daarbij de grootste zorgvuldigheid dient te betrachten’, zei de advocaat.
Saasen heeft nooit de kans gekregen op wederhoor. De klacht werd zomaar over de schutting geworpen, aldus Gaastra. Daarbij zijn de beschuldigingen van Dohmen mede gebaseerd op e-mails van de advocaat van Box. Die mocht de Fiod-ambtenaar niet gebruiken omdat ze onder het beroepsgeheim vallen van de advocaat. En dus heeft hij de ‘fundamentele beginselen’ van de accountancy geschonden.
Gebruikte e-mails getoetst
Dohmen reageerde zichtbaar geëmotioneerd op het betoog van de advocaat. Zo stelde hij als geen ander te weten hoe belangrijk het verschoningsrecht is. ‘Excuses, maar ik heb hier dan ook veel moeite mee. Volgens de Fiod-ambtenaar werden de gebruikte e-mails getoetst en vrijgegeven door speciale functionarissen van het OM.
Hij ging er dus vanuit dat hij de e-mails kon gebruiken, stelde hij tegenover de rechter. Dohmen stelde verder dat hij slechts als ‘raadsman van het OM’ heeft opgetreden. Voor zover hij ‘grote woorden’ heeft gebruikt, verwoordde hij daarmee slechts het standpunt van het OM. De uitspraak volgt in uiterlijk vijftien weken, aldus het FD.