De handhaving op schijnzelfstandigheid wordt opnieuw uitgesteld. Bedrijven die onterecht zzp’ers inhuren blijven dus vooralsnog onbestraft. De voorbereidingen hebben vertraging opgelopen. Oorspronkelijk zou het uitstel op de handhaving op 1 januari aflopen.
Tegenslag
De webmodule die moet uitwijzen of opdrachtgevers een freelancer mogen inhuren laat op zich wachten. Door corona is de online vragenlijst pas in januari als pilot beschikbaar. Met als resultaat dat de handhaving op zijn vroegst in oktober 2021 zal starten. Dat schrijven minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.
Het is opnieuw een tegenslag voor de aanpak van de zzp problemen. Ook in de strijd tegen de uitbuiting van slecht betaalde zzp’ers. De webmodule was het enige wat overbleef nadat Koolmees in juni zijn zzp-wet introk. Daarin werd een minimumtarief en meer vrijheid voor goedbetaalde zelfstandigen geregeld, schrijft het FD.
Voorlichtingsinstrument
De Belastingdienst handhaaft inmiddels alweer zo’n vier jaar niet meer op de arbeidsrelatie. Iets waar de bonden en oppositiepartijen absoluut niet blij mee zijn. Koolmees kan dan ook stevige kritiek verwachten wanneer de Tweede Kamer dinsdag debatteert over de begroting voor Sociale Zaken. Oorspronkelijk zou de webmodule deze herfst van start zijn gegaan. Tijdens de pilotfase die dus in januari start zal de module vooral worden ingezet als voorlichtingsinstrument.
Zo kunnen opdrachtgevers en zzp’ers wennen. Daarnaast neemt de minister de tijd om een brede maatschappelijke discussie te voeren over welke klussen wel of niet door een zelfstandige kunnen worden uitgevoerd. Volgend jaar zomer volgt dan de beslissing over of de module effectief is. Een definitieve inzet hangt onder meer af van de mogelijkheid tot handhaving, risico’s op misbruik en de gevolgen voor uitvoeringsinstanties, aldus het FD.