Het Belastingplan 2021 kreeg gisteren de goedkeuring van de Tweede Kamer, inclusief Groen Links en PvdA. De twee linkse oppositiepartijen gingen akkoord met de belastingplannen van de coalitie, maar niet met de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), waarover op hun verzoek apart werd gestemd.
Verwerpen is te zwaar middel
Het belastingplan zorgt voor 300 miljard euro aan inkomsten in 2021. Verwerpen is dus een zwaar middel, want wie tegen stemt, wijst eigenlijk het hele kabinetsbeleid af, schrijft NRC Handelsblad. Door hun verzoek voor een aparte stemming over de BIK, konden Groen Links en PvdA voor het Belastingplan 2021 stemmen, maar tegen de BIK. Ook de SP, DENK en de Partij voor de Dieren verwierpen de BIK.
35 miljard aan onbetaalde aanslagen
Volgens het Financieel Dagblad zijn de inkomsten van 300 miljard euro hard nodig. Tijdens het debat bleek dat er bij de Belastingdienst nog voor 35 miljard euro aan onbetaalde aanslagen openstaat. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën schrok zelf van de bedragen, aldus de krant.
Van de onbetaalde aanslagen heeft 12 miljard te maken met de versoepelde regeling voor uitstel van belastingen. Een bedrag van 10 miljard kan niet worden ingevorderd omdat er bezwaar is gemaakt. Van 5 miljard is de betalingstermijn nog niet verstreken. Voor 7 miljard zijn herinneringen, aanmaningen en dwangbevelen verstuurd en één miljard staat nog open door faillissementen en schuldsaneringen.
Geld lekt uit de schatkist
Bij toeslagen geldt een invorderingsachterstand van 1,3 miljard euro. “De invordering van belasting en toeslagenschulden was aan het begin van de coronacrisis stilgelegd, maar is weer opgestart. Want het geld lekt nu wel heel snel uit de schatkist. Het Belastingplan moet regelen hoe die volgend jaar weer volloopt en hoe de lasten daarvoor verdeeld worden,” schrijft het FD.
Werkgevers grote winnaar
Volgens het FD is werkgeversorganisatie VNO-NCW de grote winnaar van het Belastingplan. Met de BIK verlagen de loonkosten met vier miljard gedurende twee jaar. De grote verliezers zijn de autobranche, de woonlobby en de rijkere starters, die hun wensen met betrekking tot de aanschafbelasting en overdrachtsbelasting niet in vervulling zagen gaan, aldus het FD.