Tijdens behandeling van het Belastingplan bleken de coalitiepartijen bereid te sleutelen aan de Baangerelateerde Investerings Korting (BIK). De Tweede Kamer wil dat de subsidie van €4 miljard vooral bij de kleinere bedrijven terecht komt. Topambtenaren van Financiën en de Raad van State bleken eerder al kritisch over de veelbesproken regeling.
Reddingsboei
Het geld, zo klonk al eerder, zou zomaar eens terecht kunnen komen bij bedrijven die ook zonder de subsidie zouden investeren. Dat vindt ook Bart Snels van GroenLinks. Het Centraal Planbureau verwacht een verschuiving van investeringen, maar per saldo geen effect op het volume en op lange termijn minder banen, dat schrijft het FD.
Voor het plan om de investeringssteun te verschuiven naar mkb’ers is maar een smal draagvlak in de Kamer. Helma Lodders van de VVD, is voor de verschuiving. Het geld moet als reddingsboei dienen voor bedrijven die kopje onder dreigen te gaan, stelt het Kamerlid. Chris Stoffer van de SGP ziet graag ten minste 80% van het geld naar het mkb gaan.
Uitvoering
Staatssecretaris van van Financiën Hans Vijlbrief voorspelde eerder dat zo’n 60% zal worden. Dit komt doordat er voor investeringen tot €5 miljoen 3% korting geldt en daarboven 2,4%. Er zou dus aan die percentages moeten worden gesleuteld. Zodat het mkb er meer profijt van heeft. Ook D66 en ChristenUnie willen voorrang voor het mkb.
VVD en CDA staan open voor aanpassing zolang de uitvoering er niet onder lijdt. Snels denkt dat de uitvoering hoe dan ook moeizaam zal lopen. Zijn voorstel is dan ook het geld te steken in bestaande regelingen. PvdA wil dat het geld vooral naar woningbouw gaat. De BIK is een idee van VNO-NCW als alternatief voor de verlaging van het hoge tarief voor de vpb. Mkb’ers gaan al profiteren van een verlaging van het lage vpb-tarief naar 15%, aldus het FD.