Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief schrijft in zijn reactie op een aantal gestelde Kamervragen dat het niet de bedoeling is om voortaan btw over de bpm te heffen. Er was ophef ontstaan nadat er berichten verschenen in de media over het fors duurder worden van personenauto’s door voorgestelde wijzigingen in het Belastingplan 2021.
Doorlopende post
Onder andere de branchevereniging voor autohandelaren en garagehouders, Bovag waarschuwde dat er dreigt btw over de bpm te worden geheven. Dat zou een belasting op belasting betekenen. Met als gevolg dat een benzineauto wel eens €1000 duurder zou kunnen worden. Een dieselauto zelfs mogelijk €2000.
Nu zit de bpm-afdracht nog heel dicht bij de aflevering van de auto aan de klant. Daarom gaat de fiscus er vanuit dat het autobedrijf namens de klant de bpm afdraagt als doorlopende post. Waardoor er geen btw over die bpm hoeft worden te betaald. “In de nieuwe situatie is er geen sprake meer van een doorlopende post en zou je dus ook btw over de bpm moeten gaan betalen.”, schreef Bovag eerder.
Geen gevolgen voor de btw
Vijlbrief schrijft dat de aanpassing van het belastbaar feit in de bpm geen gevolgen heeft voor de behandeling van de btw. Voor nieuwe motorrijtuigen die worden ingeschreven in het kentekenregister is en blijft de regel gelden dat geen btw wordt geheven over de bpm wanneer de inschrijving (en dus de afdracht van bpm) plaatsvindt op naam en voor rekening van de koper.
Ook schrijft de staatssecretaris in gesprek te zijn met de branche om te kijken er er nog zaken duidelijker kunnen worden gemaakt in het wetsvoorstel. “Zodat alle eventuele onduidelijkheid op dit punt wordt weggenomen”.