Organisaties die aan zogenaamde homogenezing doen, worden strenger aangepakt door de fiscus. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën vraagt de Belastingdienst om extra controles van de organisaties. Als het wettelijk mogelijk is, wordt de ANBI-status van de organisaties ingetrokken, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
Kamer vraagt Vijlbrief om actie
Verschillende Kamerleden vroegen de staatssecretaris om actie na publicaties in de Gelderlander en het Algemeen Dagblad over homogenezing of conversietherapie. De kranten schreven dat de geloofsgemeenschappen en hulporganisaties die conversietherapie aanbieden, vaak de status hebben van algemeen nut beogende instelling (ANBI) en dus een belastingvoordeel genieten.
Kwakzalvertherapie is misselijkmakend
VVD’er Helma Lodders sprak in de Tweede Kamer haar afkeer uit. “Elke keer als mijn fractie leest over homogenezingstherapieën, worden we misselijk. Want er zijn dus kinderen die gedwongen worden dit soort therapieën te volgen, er zijn volwassenen die door hun omgeving gedwongen worden om te veranderen en er zijn roofdieren die daar misbruik van maken met deze kwakzalvertherapie. En dat subsidiëren we ook nog vanuit de overheid,” zei ze.
Geen algemeen nut
Vijlbrief deelde haar mening. Seksuele geaardheid is geen ziekte, dus genezing is niet aan de orde. Er is ook geen sprake van praktijken met algemeen nut, zei hij. De staatssecretaris beloofde dat hij extra controles door de Belastingdienst zal vragen. Als de controles er aanleiding voor geven en de wetgeving het toelaat, dan zou een ANBI-status kunnen worden ingetrokken. “Kan dat niet, dan zullen we naar de wet moeten kijken,” zei Vijlbrief.
CDA-Kamerlid Joba van den Berg vroeg opheldering over situaties waarin homogenezing deel is van een breder pakket aan activiteiten binnen een organisatie. Het is mogelijk dat een deel van die activiteiten wel in aanmerking komt voor een ANBI-status. Vijlbrief zei dat nader onderzoek duidelijk moet maken welke maatregelen er dan nodig zijn. Zelf vindt hij dat homogenezing helemaal niet past bij een algemeen nut beogende instelling, zelfs als het maar één procent van de activiteiten is.
Mogelijkheden voor een verbod
De staatssecretaris verwees verder naar de andere inspanningen van de regering over dit onderwerp. Op verzoek van de Tweede Kamer publiceerde het ministerie van Volksgezondheid afgelopen zomer een rapport over het aantal actieve aanbieders van homogenezingstherapieën. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zou vervolgens aangeven welke mogelijkheden er zijn voor een verbod, maar dat is nog niet gebeurd.
“We hebben nog steeds niks ontvangen. We willen hier echt haast mee maken. Waarom duurt het zo lang en wanneer kunnen we het rapport verwachten,” vroeg Groen Links-Tweede Kamerlid Nevin Özütok. Vijlbrief beloofde dat hij de verantwoordelijke ministers zal vragen om de Tweede Kamer hier spoedig over in te lichten.