130 landen hadden voor het einde van dit jaar op één lijn moeten zitten over de verdeling van de belastingen in de digitale economie. Maar een akkoord over de digitaks komt er dit jaar niet meer. De Oeso werkt al drie jaar aan nieuwe afspraken over de winstbelasting van multinationals. Momenteel betalen de techgiganten enkel in landen waar ze een vestiging hebben.
Wereldwijd consensus
Veel regeringen zien natuurlijk liever dat de internetreuzen zoals Google, Facebook en Apple ook winstbelasting afdragen binnen hun landsgrenzen. Maandag presenteerde de organisatie van rijke landen een nieuwe opzet voor de verdeling. Daarnaast werd ook een ontwerp naar buiten gebracht voor een wereldwijde minimumwinstbelasting die $100 miljard aan extra overheidsinkomsten zou moeten opleveren, dat schrijft het FD.
Het ontwerp zou multinationals ook moeten weerhouden van belastingontwijking. Maar er is geen politieke overeenstemming. Afzonderlijke landen waaronder Frankrijk en Spanje hebben inmiddels al een eigen digitaks aangekondigd. Dit maakt de kans om een wereldwijde consensus alleen maar kleiner. De Europese Commissie heeft laten weten in de eerste helft van 2021 met een eigen voorstel te komen mits er niets uit de Oeso-onderhandelingen zou komen.
Wapenstilstand
Bij de presentatie waarschuwde de Oeso maandag dat het eenzijdig invoeren van nationale belastingen gemakkelijk tot een belastingoorlog en vervolgens een handelsoorlog kan leiden. Zo hebben de Verenigde Staten al voor $130 miljard klaarstaan aan importheffingen voor producten uit Frankrijk zodra Amerikaanse techbedrijven daar vanaf 1 januari een digitaks moeten betalen.
Die escalatie tussen Frankrijk en de VS kwam eerder dit jaar tot een wapenstilstand. Of deze zal worden verlengd nu de deadline niet wordt gehaald is nog maar de vraag. ‘Een handelsoorlog is altijd slecht, maar zeker nu landen moeten herstellen van de covid-19-crisis’, benadrukte secretaris-generaal Angel Gurría van de Oeso.
Druk houden
Als er geen internationale consensus wordt bereikt en verschillende landen de digitalisering op hun eigen manier gaan belasten, zal dat naast de handelsconflicten ook zorgen voor onzekerheid voor het internationale bedrijfsleven. De Oeso hoopt dan ook later alsnog een overeenstemming te bereiken. Een nieuwe deadline is er alleen nog niet. Belastingdeskundigen zien het niet snel gebeuren.
Politiek gezien bestaan er grote verschillen van opvatting over de digitaks. Europese landen willen belasting kunnen heffen van internetbedrijven die niet fysiek op hun grondgebied izjn. De VS ziet graag alle consumentgerichte bedrijven onder het nieuwe regime vallen. Icrict, een groep van prominente critici van het Oeso-proces, zijn voor eenzijdige nationale belastingen. De wetenschappers roepen landen op de digitaks in te voeren om de druk op de onderhandelingen te houden, aldus het FD.