Uit het faillissementsonderzoek van de curatoren van Imtech blijkt dat de KPMG-accountants ‘als kleine kinderen naar huis zijn gestuurd’ in 2012. De accountants trokken toen aan de bel over mogelijke fraude bij het beursfonds. Een betrokken KPMG-partner heeft dit verklaard tegenover de curatoren.
Megazaak tuchtrechter
De curatoren hebben KPMG medeaansprakelijk gesteld voor het boedeltekort van €1,5 mrd. Het verklaarde incident is uitgebreid besproken tijdens de behandeling van tuchtklachten tegen vier KPMG-accountants. De vier waren betrokken bij de externe controle van het installatiebedrijf uit Gouda dat in 2015 failliet ging, schrijft het FD.
Het bedrijf moest honderden miljoenen afboeken nadat er fraude was vastgesteld. Het bedrijf kwam er ondanks allerlei opvolgende maatregelen niet meer bovenop. Afgelopen maandag was de eerste zittingsdag in de megazaak bij de tuchtrechter in Zwolle. De curatoren willen miljoenen zien van de accountantsclub. De tuchtklachten moeten helpen het bij de civiele rechter aannemelijk te maken dat door missers van de accountants schade is ontstaan.
KPMG: geen link
De curatoren zijn anderhalf jaar bezig geweest de voorbereiding. Ze kregen daarbij hulp van hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer van Universiteit Nyenrode. Het dossier bevat bijna 1000 pagina’s aan processtukken en bijna 500 producties. Onder andere deze tuchtklachten hebben de boedel van Imtech zoveel gekost dat deze bijna leeg is, stelt KPMG.
Een link tussen de tuchtklachten en het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van Imtech ziet KPMG echter niet. De tuchtklachten gaan over het rampjaar 2012 waarin het bedrijf een opdracht accepteerde als hoofdaannemer en financier van een groot pretpark in Polen. De opdracht werd later het middelpunt van de vastgestelde fraude.
Belangrijkste controle
Volgens de curatoren was Imtech in 2012 al technisch failliet. ‘Projecten bij Imtech Polen bleken niet te bestaan, op langlopende projecten waren verliezen van andere projecten geboekt, oninbare debiteuren waren ten onrechte niet afgeboekt en het onderhanden werk was veelal te optimistisch gewaardeerd’, somde advocaat René van de Klift op.
Met het oog op de jaarrekening 2012 was de controle van de accountants op de noodzakelijke afboekingen van €370 miljoen ontoereikend, stellen curatoren. En dat terwijl het ging om de belangrijkste controle ooit bij Royal Imtech, dat op dat moment in doodsnood verkeerde.
Loze verdachtmakingen
KPMG-accountants Willem Riegman en Caroline Lagerwaard trokken in december 2012 aan de bel met een fraudebrief. Maar trokken deze weer in toen ze stevige kritiek kregen van de raad van commissarissen van Imtech. ‘We werden als kleine kinderen naar huis gestuurd’, verklaarde KPMG-partner Lagerwaard eerder tegenover de curatoren.
Tijdens de zitting bevestigden beide accountants dat ze flinke weerstand kregen. Maar dat ze niet zijn weggestuurd. ‘We zijn niet weggestuurd. We zijn gebleven en hebben daarna zelfs nog een borreltje gedronken. Ik heb alleen verzuimd dat destijds toe te voegen aan mijn verklaring. Onze rol verdient juist applaus.’, aldus Lagerwaard. De advocaat van KPMG, Simone Hoogeveen sprak van loze verdachtmakingen. Vandaag is de tweede zittingsdag, aldus het FD.