Aanklagers, belastinginspecteurs en politie hebben afgelopen dinsdag weer invallen gedaan bij banken die vermoedelijk een rol hebben gespeeld in grootschalige belastingontduiking. Het gaat om Bank Hauck & Aufhäuser in Frankfurt en München en de Varengold Bank in Hamburg. Verschillende bankiers worden verdacht van belastingontduiking of medeplichtigheid.
Duizend verdachten
Het onderzoek heeft te maken met het omvangrijke opsporingsonderzoek naar de zogeheten cum-ex-fraude. In het onderzoek werd al meerdere keren het kantoor van ABN Amro in Frankfurt doorzocht. De Nederlandse bank raakte betrokken na de overname van delen van Fortis in 2007. Banken boden particuliere beleggers en professionals de mogelijkheid om twee maal dividendbelasting terug te vorderen terwijl een keer werd betaald. Deze praktijk ook wel dividendstrippen genoemd kwam ook in Nederland voor.
De aanklagers bij de oosterburen rekenen bijna duizend bankiers, professionele effectenhandelaren, advocaten en belastingadviseurs tot de verdachten. De meeste van hen ontkennen enige betrokkenheid. De Duitse schatkist liep voor €12 miljard aan belasting mis. Afgelopen maart werden bij een eerste proces al twee bankiers veroordeeld. De twee betrokken banken kregen een boete van €176,5 miljoen, schrijft het FD.
Nieuwe variant
In Duitsland werd in 2012 een juridisch stokje gestoken voor het dividendstrippen. Nederland deed dit al eerder. Het onderzoek van afgelopen dinsdag gaat echter over een nieuwe variant. Deze zou hebben plaatsgevonden tussen 2012 en 2016. Bij deze transacties zou belasting zijn teruggevraagd terwijl niets was betaald.
De naam van de relatief kleine bank Hauck & Aufhäuser is voor het eerst verschenen in de zaak. Eerder deze zomer klaagde het Duitse openbaar ministerie vier bankiers van de Duitse financiële instelling MM Warburg aan. Hetzelfde gebeurden met enkele topadvocaten die juridische onderbouwingen schreven voor de rechtsgeldigheid van de transacties.
Bankenlobby
Het Bundesverband Deutscher Banken (BdB) werd ook eerder deze zomer binnengevallen in Berlijn. Daar onderzoekt Justitie de rol van de bankenlobbyclub en adviserende fiscalisten bij het aanscherpen van de wetgeving. Getuigen hebben namelijk in strafproces verklaard dat de input vanuit de bankenwereld een op een is overgenomen in nieuwe wetgeving, aldus het FD.