RaboResearch is kritisch over de belastingvrije schenking voor de aankoop van een huis, ook bekend als de jubelton. De regeling drijft de huizenprijzen op en moet eigenlijk worden afgeschaft, zegt econoom Nic Vrieselaar van RaboResearch in het Algemeen Dagblad.
Bedoeld om jonge generatie te helpen
Het belastingvoordeel was bedoeld om jonge woningeigenaren te helpen. Door de daling van de huizenprijzen na de kredietcrisis van 2008 zaten ze na de verkoop van hun huis met een schuld. Ouders mochten daarom vanaf 2013 een belastingvrije schenking van 50.000 euro doen voor de aankoop van een woning of afbetaling van de hypotheek. In 2017 werd dat bedrag verhoogd naar ruim een ton en kwam er een vrijstelling voor schenkingen door grootouders of anderen.
Concurrentie voor starters op woningmarkt
Volgens Vrieselaar wordt de regeling de laatste jaren ook gebruikt om een groter huis te kopen of te overbieden. “De regeling zorgt er nu voor dat starters op de woningmarkt niet alleen concurrentie hebben van starters met een betere baan, maar ook van starters met een goede baan, die ook nog een schenking van hun ouders krijgen,” zegt Vrieselaar in de krant.
De econoom verwacht dat de prijzen van woningen minder hard zullen stijgen als de schenkingen stoppen. Zonder de schenkingen waren de prijzen op de woningmarkt het afgelopen jaar waarschijnlijk niet met zeven procent gestegen, maar met een percentage in de lijn met de loonontwikkeling en inflatie, zegt hij.
Kloof tussen inkomsten en huizenprijzen
Vrieselaar verwacht dat de coronacrisis invloed zal hebben op de huizenprijzen. Door onzekerheid zullen mensen de aankoop van een huis uitstellen. Maar hij verwacht geen aardverschuivingen. Huizen werden vorig jaar gemiddeld 20.000 euro duurder, terwijl het modale jaarsalaris met 500 euro toenam. De kloof tussen inkomsten en de prijs van een huis blijft daarmee groot, zegt hij.
Toename van aantal schenkingen
Cijfers over het exacte aantal schenkingen in de afgelopen drie jaar zijn nog niet beschikbaar. In 2016 waren er zo’n 9000 schenkingen. Na de verdubbeling van het maximaal bedrag tot iets meer dan een ton, is het aantal schenkingen toegenomen. Het ministerie van Financiën gaat uit van 20.000 schenkingen per jaar. Naar schatting loopt de overheid hierdoor elk jaar 190 miljoen euro aan inkomsten mis.