De kortingsregeling voor verhuurderheffingen stopt met ingang 1 juli. De regeling is zo populair dat het beschikbare budget ruimschoots is overschreden. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Belastingkorting van 25.000 euro
De heffingsvermindering werd begin dit jaar opengesteld als stimulering voor de bouw van nieuwe betaalbare woningen. In totaal zijn er ongeveer 300.000 woningen te weinig. De korting maakte de bouw en exploitatie van sociale huurwoningen aantrekkelijker. Woningcorporaties kregen via de regeling voor een betaalbare huurwoning een belastingkorting van maximaal 25.000 euro.
De regeling bleek populairder dan verwacht. De regering reserveerde een miljard euro voor een periode van tien jaar, maar dat bedrag werd al snel overschreden. Begin mei waren er aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 1.690 miljoen euro. “Dat is een goed teken: de regeling voorziet in een behoefte en woningcorporaties zijn serieus van plan te investeren in de nieuwbouw van meer betaalbare huurwoningen,” schrijft de minister.
Aanvragen mogelijk tot 1 juli
Door de populariteit komt er een vroegtijdig einde aan de korting. De regeling stopt met ingang van 1 juli, schrijft de minister. De sluiting heeft geen gevolgen voor aanvragen die zijn of worden ingediend voor 1 juli. De regering sluit niet uit dat er in de toekomst een nieuwe regeling zal volgen, maar dat hangt af van de evaluatie van de regeling, de financiële situatie van de overheid en de impact van de coronamaatregelen op de bouw.
Op basis van de toegekende aanvragen worden er 75.000 nieuwe woningen gebouwd. Met nieuwe aanvragen zal dat aantal waarschijnlijk oplopen tot 80.000. De aanvragers hebben vijf jaar om de woningen te realiseren. In samenwerking met de branchevereniging Aedes en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt aangestuurd op een zo snel mogelijke bouw.
Beschikbaarheid locaties en vergunningen
De VNG is positief over de samenwerking. “Gemeenten en corporaties moeten gezamenlijk werken aan het tijdig en voldoende beschikbaar krijgen van locaties en vergunningen. De schop moet snel in de grond,” aldus VNG-directeur Albert Vermuë in een toelichting.
Waarnemend voorzitter Tonny van de Ven van Aedes noemt de regeling een goede eerste stap. “Er is grote behoefte aan betaalbare woningen en de regeling laat zien dat corporaties snel aan de slag kunnen als ze meer financiële ruimte hebben. En ook verduurzaming en leefbaarheid vragen investeringscapaciteit,” zegt hij.