Hoe staat de accountancybranche ervoor in 2020? Welke trends vallen op en waar loopt de beroepsgroep tegenaan? We vroegen het aan Han Mesters, bankier zakelijke dienstverlening bij ABN AMRO en auteur van het benchmarkrapport Accountancy 2019-2020 van de bank. Hij deelde 7 trends met ons.
1. Uurtje factuurtje blijft dominant
“De accountancysector behoudt ook in 2020 het verdienmodel ‘uurtje factuurtje’ als meest gebruikte manier van pricing. Ondanks dat technologie steeds belangrijker wordt en werknemers steeds meer op afstand werken. Hierbij kan je namelijk de vraag stellen hoeveel declarabele uren je kan maken als je thuiswerkt? Wat reken je door naar de klant? Dit en ander kritiek op het verdienmodel zingt al lang rond. In toenemende mate wordt er daarom een vaste prijs gehanteerd voor diensten. Maar… uurtje factuurtje blijft dominant.”
2. Transitie naar adviseurschap langzamer dan verwacht
“Een lange tijd heb ik geroepen dat in 2020 40 procent van de omzet advieswerk zou zijn. In mijn toekomstvisie was de samenstelpraktijk en controlepraktijk inmiddels volledig geautomatiseerd. Maar niets blijkt minder waar. De samenstelpraktijk en controlepraktijk blijft voorlopig een belangrijk onderdeel van de inkomsten. Vooral, omdat deze bron van inkomsten stabiel is. De transitie naar het geven van advies blijft noodzakelijk om ook in de toekomst te blijven bestaan, maar voorlopig gaat dit nog hand in hand met de routinematige taken.”
3. Steeds meer standaard producten
“Het winstmodel met de ‘vaste prijzen’ is in aantocht. Er wordt steeds meer gekeken naar diensten en producten die gestandaardiseerd kunnen worden. Daar valt ook de samenstelpraktijk steeds meer onder. Grote bedrijven, zoals KPMG, zijn hier actief mee bezig. Op die manier boren zij ook weer de zzp-markt aan. Deze markt is voor grote bedrijven alleen rendabel met gestandaardiseerde en geautomatiseerde producten.”
4. Compliance wordt steeds belangrijker, maar blijft lastig
“Voor accountants wordt compliancy steeds belangrijker. Denk aan de NOCLAR-wetgeving. Hier zitten wel pijnpunten in. Het probleem is bijvoorbeeld dat wanneer ze bij een belangrijke klant gekke dingen tegenkomen, deze gemeld moeten worden, maar dat ze tegelijkertijd die klant niet willen of kunnen verliezen. Accountants kunnen zich echter niet meer verschuilen achter commercieel belang. Als je je niet aan de regels houdt, verlies je je license to operate. Accountants zijn gatekeepers van het hele bedrijfsleven.”
5. Focus op intermenselijke vaardigheden
“Als accountant moet je je afvragen: heb ik de competenties (in mijn organisatie) die nodig zijn voor de komende 10-15 jaar? Vooral intermenselijke en adviesvaardigheden worden steeds belangrijker. Misschien is het nu nog niet zo ver, maar uiteindelijk zullen veel werkzaamheden geautomatiseerd worden. En dan blijven de werkzaamheden over, waarin je nieuwe informatie en kennis moet genereren en met anderen moet schakelen.”
6. Denken in scenario’s
“Een noodzakelijke trend om je bestaansrecht als kantoor niet te verliezen, is een focus op scenario’s. Het is belangrijk dat accountants nadenken over trends en hoe zij daarop gaan inspelen. Al is het maar zodat je daar weer ideeën uit kunt halen voor je klanten. Wat gaat artificial intelligence en blockchain bijvoorbeeld voor het businessmodel betekenen? Daar moet je iets mee, want op de lange termijn kan dit grote gevolgen hebben voor je organisatie.”
7. Uitstraling van het beroep verdient de aandacht
“Tot slot zou er in 2020 focus moeten komen op de uitstraling van het beroep. Met name de werk-privébalans, hiërarchie, bedrijfscultuur en zingeving verdient aandacht. Daardoor vertrekken veel werknemers bij hun kantoor of zelfs uit de sector. Het aantrekkelijker maken van de organisatie begint bij het opstellen van een ‘purpose statement’. Jonge mensen willen iets bijdragen aan een betere wereld. In het accountancyvak zitten genoeg ingrediënten om tot een mooie purpose statement te komen, maar ik kom het bijna niet tegen. Het tweede is de werk-privé verwachting. De jonge generatie gaat niet 60 uur per week werken en ook hiërarchie stuit hen alleen maar tegen de borst. Een belangrijk aandachtspunt.”Dit kennisdocument over de NOCLAR vindt u mogelijk ook interessant.