Nu de intelligente lockdown langer van kracht blijft, is een tweede steunronde voor ondernemers onontkoombaar. Minister van financiën Wopke Hoekstra heeft al aangegeven dat de tweede ronde er komt. Of het steunpakket tegen dezelfde voorwaarden zal gelden is minder vanzelfsprekend.
Nieuwe voorwaarden
Een tweede ronde biedt ook mogelijkheden om waar nodig gaten te vullen. Maar daar horen ook eventuele extra voorwaarden bij, zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken dinsdag. Dat geldt zeker voor de NOW-regeling dat getroffen bedrijven ondersteunt in het betalen van de loonkosten, schrijft het FD.
Dat die regeling met nog eens drie maanden zou worden verlengt was al bij de start rekening mee gehouden. Oppositiepartijen en de bonden willen daar wel iets voor terug zien. Zo moeten bedrijven die gebruik maken van de tweede ronde beloven om twee tot drie jaar geen winst uit te keren aan aandeelhouders, vindt de FNV.
Daar zijn PvdA en GroenLinks het mee eens. Bij een tweede NOW-ronde horen afspraken over dividendbetalingen, inkoop van aandelen en belastingbetaling. Vooral Booking.com dat voor miljarden aandelen inkocht maar nu aanklopt voor steun zorgt voor veel boze reacties.
Huidige NOW is onvoldoende
Voorzitter van de FNV, Han Busker zegt dat het bij de verlenging de vraag is of grote bedrijven klakkeloos onder de regeling moeten vallen. Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL zegt dat daar wel over valt te praten. Voorop staat dat de steun ongelooflijk hard nodig blijft. ‘Het perspectief op herstel is ook in een anderhalvemetereconomie heel beperkt. Ik vrees al heel veel faillissementen in mei.’
Ongeveer 30% van de ONL achterban zegt dat drie maanden steun onvoldoende is en bijna 40% zegt dat nu nog niet te kunnen zeggen. Onder de huidige NOW worden 90% van de loonkosten vergoedt en daar komt nog 30% voor pensioen en vakantiegeld bovenop. De horeca vraagt al naar 200% loonkostenvergoeding. De reissector zegt dat de drie maanden extra onvoldoende zijn. Om de werkgelegenheid te behouden is tien maanden NOW nodig.
VNO NCW en MKB Nederland waarschuwen: ’20 mei voelt voor veel ondernemers nog als lichtjaren ver weg’. Met alleen de huidige vergoeding zullen veel het niet redden. Steeds meer bedrijven inkrimpen door de hoge vaste lasten en de weggevallen omzet. Zij hopen dan ook op omzetderving in de nieuwe NOW, aldus het FD.