De regering werkt aan een speciale compensatieregeling voor een aantal sectoren, die extra hard worden getroffen door de coronacrisis. Het gaat bijvoorbeeld om de horeca en de reisbranche. De regeling is deel van het pakket aan maatregelen dat dinsdag bekend werd gemaakt.
Enorme gevolgen voor aantal sectoren
De regering schrijft dat besluiten voor de bescherming van de volksgezondheid enorme gevolgen hebben voor een aantal sectoren in het bijzonder. Eet- en drinkgelegenheden hebben bijvoorbeeld te maken met een verplichte sluiting. Reisorganisaties hebben te maken met annuleringen. Het is bovendien moeilijk om die misgelopen inkomsten in te halen als de coronacrisis achter de rug is.
“Het kabinet komt daarom met een compensatieregeling met passende maatregelen voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op geoorloofde staatssteun,” aldus de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een toelichting.
Overleg over toeristenbelasting
De regering is nog in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de tijdelijke stopzetting van lokale aanslagen aan ondernemers en de intrekking van aanslagen die al zijn opgelegd. Het gaat vooral om de toeristenbelasting. Ook met de cultuursector wordt overlegd over maatregelen voor ondersteuning.
Het pakket omvat maatregelen op verschillende terreinen en komt in aanvulling op eerder aangekondigde maatregelen. Zo is de Borgstelling MKB-Landbouwkredieten aangepast, waarmee de regering borg staat voor kredieten van ondernemers in de agrarische sector. De aanpassing geldt met ingang van 18 maart.
Verruiming garanties voor financiering
De regering wil ook een verruiming van de Garantie Ondernemeringsfinanciering-regeling (GO) voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en voor grote ondernemingen. Zelfstandige ondernemers kunnen daarnaast aanvullende inkomensondersteuning aanvragen bij hun gemeente. Voor een periode van drie maanden geldt een versnelde procedure, waar ook zzp’ers gebruik van kunnen maken.
Andere regelingen zijn de versoepeling van de aanvragen voor uitstel van belastingen, een tegemoetkoming in de loonkosten voor ondernemers die omzetverlies verwachten en een tijdelijke crisismaatregel van Qredits. De verstrekker van microkredieten biedt zes maanden uitstel van aflossing. De rente wordt voor die periode verlaagd naar twee procent. De regering ondersteunt deze maatregel met maximaal zes miljoen euro.